Als basis gebruikt u metselzand/vulzand. Het zand mengt u droog in een betonmolen. Hierbij moet u de verhouding 1 : 6 met cement toepassen. Zodra de mortel droog gemengd is dient u water toe te voegen.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel. Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Grote kans dat je dan kiest voor het gebruiken van mooie stapelblokken!
Je kan de keramische tegels zowel in de mortel leggen, als lijmen.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
Richtlijnen opbouwing ondergrond
Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand (bij lichte belasting zoals loopverkeer). De afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder het maaiveld.
Over het algemeen mengen we alleen trasscement door het zandbed bij het aanleggen van natuursteen tegels van 3 cm dik en ultracement bij het aanleggen van een keramiekvloer. Gebruik nooit cement door het zandbed bij betonproducten.
Minimale voegbreedtes
De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Bevestiging gebeurt door middel van cement. Het soortelijk gewicht van keramische tegels is ca. 2200 kg/m³. Er wordt uitgegaan van 1 m² tegelwerk met een dikte van 11 mm (24,5 kg) en 19 kg cementmortel.
Wij raden het aan om een ondergrond aan te brengen van een gestabiliseerd zandbed. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3.
Een goede drainerende onderlaag onder uw keramische tegels, bestrating of kunstgras zorgt ervoor dat het hemelwater snel weg kan lopen. Hierdoor heeft nagenoeg altijd een plasvrij oppervlak. Hieronder onder vind u alle drainerende onderlagen voor onder uw tegels, bestrating of kunstgrasveld.
Terrastegels leggen op beton is perfect mogelijk, maar je moet wel met een aantal factoren rekening houden. Het belangrijkste aandachtspunt is vorstbestendigheid. Wanneer terrastegels niet bestand zijn tegen vriestemperaturen komen de voegen en daarna ook de tegels los. De oorzaak is infiltrerend water dat bevriest.
Wat is Bestratingssplit
Bestratingssplit is een heel fijn soort split. Deze heeft een iets grovere korrel dan dat zand heeft, waardoor deze geschikter is om het hemelwater onder keramische tegels af te voeren. De tegels drogen daardoor sneller, wat algengroei en de kringvorming aanzienlijk verminderen.
Voegmortel Fijn Elastic is een gebruiksklare, drainerende en blijvend flexibele voegmortel voor het voegen van diverse soorten bestratingen die worden blootgesteld aan lichte belasting. De Voegmortel Fijn Elastic is bijzonder geschikt voor het voegen van keramische tegelvloeren.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Voor een tuinpad of terras volstaat normaalgezien een fundering van gestabiliseerd zand van zo'n 10 tot 15 cm diep. Tel daarbij wel nog de breedte van de klinkers of tegels. Voor de stabiliteit van het terras of tuinpad is het belangrijk dat de ondergrond nog niet bewerkt werd. De grond moet compact zijn.
Belangrijk is verder dat tegels van keramiek heel sterk zijn. Ze zijn maatvast en vorstbestendig.
Bij een doorsnee woning tussen de 50-70 m2te betegelen vloeroppervlak kunt u 5 werkdagen aanhouden. NB. Bij het leggen van kwaliteitstegels komt vakwerk kijken. Onze tegelzetters verkiezen daarom zorgvuldigheid boven snelheid.
Keramische tegels zijn er voor binnen en voor buiten. Er zijn ook verschillenden dikten verkrijgbaar, van 10mm dik tot wel 50mm dik.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Het zandbed moet ongeveer een centimeter per meter aflopen. Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Strooi daarvoor een laagje droog cement over de ondergrond uit. Hark vervolgens het cement enkele centimeters diep door het zandbed en stamp het zandbed aan.