Honden kauwen graag. Sommige honden kauwen alleen op dingen die daar voor bedoeld zijn, zoals botten, knuffels of anders kauwspeelgoed. Andere honden kauwen alles stuk.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Kauwen kan helpen om de tanden en het tandvlees van je hond schoon te maken. Door te kauwen worden de tanden gladder en wordt tandsteen verwijderd. Het bevordert ook antibacterieel speeksel dat de mond van je hond reinigt. Je kunt ook merken dat de adem van je hond verbetert door het kauwen.
Welke botten kun je geven? Deze botten kun je zonder problemen geven: Botten van kleine dieren zoals: kippennekken, eendennekken, hele konijn, parelhoenkarkas. De niet-dragende botten van jonge grote dieren zoals: geitennek, lamsribben, runderstrot, kalfsbotten etc.
Het Nylabone kauwbot met heerlijke kipsmaak, voor honden tot 30 kg, is vervaardigd uit duurzaam hoogwaardig nylon. Nylabones zijn goed gekeurd door dierenartsen om aan de kauwdrift van je hond te voldoen. Nylabones zijn eenvoudig te reinigen, stinken niet en geven niet af op de vacht van je hond of op je interieur.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken. Splinters zijn nog erger.
Zoals hierboven aangegeven is het niet verstandig een hond langer dan 30 minuten op een bot te laten kluiven (meestal korter). Wie toezicht houdt, kan eventuele problemen direct ondervangen.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Gevolgen schrokken
Doordat uw hond niet goed kauwt, komen de brokken ongekauwd in de maag terecht. Uw hond kan hierdoor last krijgen van spijsverteringsproblemen en buikpijn; Uw hond krijgt te veel lucht tijdens het eten binnen, waardoor hij winderig wordt; Schrokken kan ook een oorzaak zijn van overgewicht.
10% van de voeding kan je dan geven in de vorm van hondensnacks, van elke 100 gram voeding mag 10% snacks zijn. In de praktijk geef je dan per 90 gram hoofdvoeding zo'n 10 gram snacks.
Honden die niet genoeg worden uitgedaagd, die te weinig beweging hebben of te weinig te doen hebben, hebben de neiging om zelf „taken“ te zoeken. Ze proberen hun nieuwsgierigheid te stillen door kabels uit te trekken, de vuilnis te onderzoeken of kussens kapot te bijten. Zo kunnen ze hun energie kwijt.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Daarnaast is een bot ook heel goed voor het gebit van uw hond. Het verlaagd het tandsteen op de tanden en voor puppy's kan het de pijn verminderen van doorkomende tandjes. Natuurlijk wordt uw hond ook hartstikke blij van het kauwen op een bot. Tijdens het hard kauwen op een bot maken de hersenen endorfine aan.
In principe kan een hond bot verteren, maar daar moet het spijsverteringsstelsel wel aan gewend zijn. Een hond die altijd brokken gegeten heeft, kan nog erg moeilijk botten verteren en ook moeten ze botten leren eten (ze moeten leren dat ze er op moeten kluiven).
Geef liever geen kluiven van gedroogd bot. Als het spijsverteringsstelsel van jouw pup nog niet is volgroeid kan het calcium in het bot namelijk ervoor zorgen dat er diarree of juist verstopping ontstaat. Geef liever een kauwbot gemaakt van gedroogd spiervlees.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.
Kippenvlees is voor je hond niet gevaarlijk, wel is het bot van een kip gevaarlijk voor je hond. Als je hond een kippenbotje in zijn bek krijgt en op wil eten, kan het bot makkelijk gaan splijten, want een kippenbotje is erg dun en niet zo sterk. Dit kan bijvoorbeeld zijn maag/darmen perforeren met ernstige gevolgen.
Je bent op zoek naar een hondenkluif waar de hond lang mee doet, die niet stinkt en toch gezond is… CARNIS RUNDERKOPHUID LANGE STUKKEN (30-35 CM)De gedroogde stukken runderkophuid van Carnis zijn pure en gezonde snacks voor de hond.