De orthopedisch chirurg (orthopeed) is een arts die expert is in het behandelen van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals spieren, banden en botten.
Een patiënt met een soepele en corrigeerbare voet kan in eerste instantie naar een podotherapeut worden verwezen; een patiënt met een structureel afwijkende en niet-corrigeerbare voet zal meer baat hebben bij een orthopedisch schoentechnicus. In zeldzame gevallen is verwijzing naar een medisch specialist aangewezen.
Letterlijk betekent podotherapie dan ook voettherapie. Een podotherapeut of podoloog is iemand die gespecialiseerd is het onderzoeken en behandelen van, u raadt het al, voeten.
Wat doet een orthopeed? Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
uitvoeren. Daarbij is de orthopedisch chirurg in staat om via enkele kleine gaatjes in de huid, de voet te opereren. Hierdoor heeft u na de operatie minder pijn en herstelt sneller; binnen een dag kan u alweer op de voet lopen. Uitgebreide informatie over deze ingreep leest u in de folder.
De symptomen van artrose in de voet kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn en stijfheid in de voet, zwellingen in de voet, botvergroeiingen en moeite hebben met bewegen. Artrose in de voet kan in ieder gewricht van de voet ontstaan, maar komt vaak voor in de enkel, de grote teen en de gewrichten rond het middenvoetsbeentje.
Hoogste score Elsevier klinieken test
Orthoparc kliniek voor innovatieve orthopedie is 748 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.4.
Toegevoegd na 57 seconden: Anders gezegd: Podologie houdt zich bezig met voeten, orthopedie met het hele steun- en bewegingsapparaat.
Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.
De podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt.
Pijnlijke voorvoet (metatarsalgie)
Doorgaans is dit het gevolg van een doorgezakte voetboog. Hierdoor moeten de voorvoetbeentjes meer gewicht dragen. Dit is typisch bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, vooral bij vrouwen die vaak schoenen met hoge hakken dragen. Andere oorzaken zijn reuma of artrose.
Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.
De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om lichamelijke klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug te behandelen. Hierbij kunt u denken aan een therapie met behulp van steunzolen, (medical) taping, ortheses, nagelbeugels en schoenadviezen.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hallux valgus, zoals steunzolen, teen-spreiders of speciale schoenen. Het doel van behandeling is dat u uw voet goed en zonder pijn kunt gebruiken. En dat u zonder problemen schoenen kunt dragen.
De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.
Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.
Verwijzing van arts is nodig
Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
Bergman Clinics is een door het ministerie van VWS erkende instelling voor medische specialistische zorg en is in 20 jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande en toonaangevende ketens van zelfstandige klinieken in Nederland.
De Sint Maartenskliniek biedt verschillende behandelmethoden bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus). Bij de operatie aan de voorvoet zijn verschillende nabehandelingen mogelijk. Hier leest u alles over de nabehandeling met gips.