Een ratje tam maken doe je door ze veel aandacht te geven. Als ze heel erg bang zijn om opgepakt te worden helpt het om ze eerst vertrouwd te maken met jouw hand door deze in de kooi te doen. Als ze van je wegkruipen helpt het ook om wat minder schuilplekjes te maken.
Zorg dat rittens een kooi hebben met minimaal één plek om zich veilig in terug te trekken, maar overdrijf dit nog niet. Praat veel tegen ze, leg rustig je hand in de kooi, en wacht vooral af tot ze naar jou toe komen. Ga je ratjes niet oppakken als ze duidelijk aangeven dat ze dit nog niet fijn vinden.
Ratten moeten kunnen knagen om hun tanden af te slijten, voorzie daarom altijd knaagmateriaal zoals verse twijgen van wilgen- of fruitbomen. Geef ratten dagelijks vers drinkwater uit een glazen drinkfles. Een drinkfles van plastiek moet je wel buiten de kooi hangen, want de ratten zullen er aan knagen.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Ratten zijn erg speels en levendig, ze hebben dan ook een groot hok nodig. Let daarbij op het volgende: Gebruik veel speeltjes en verhogingen, zoals takken, trappetjes en zelfs hangmatten. Ratten vinden het erg fijn om in een afgesloten plek te kunnen slapen, een huisje wordt dan ook erg gewaardeerd.
Normaal gesproken vallen ratten geen mensen aan. Ze blijven juist het liefst bij mensen uit de buurt. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze leven graag dicht op de mens. Maar dat komt omdat er in panden genoeg voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Vaak blijven de ratten de eerste paar dagen nog een beetje onwennig naar elkaar, en zul je nog regelmatig kleine gevechten zien. Dit wordt over het algemeen na enkele dagen minder en na één of twee weken zul je zien dat ze helemaal aan elkaar gewend zijn en elkaar geaccepteerd hebben. Soms duurt het wat langer.
Neem de ratten alleen mee op zachte dagen zonder wind, regen of kou, want ratten worden snel verkouden.
Re: ratje plast telkens
En het is vast geen plassen maar druppelen/markeren wat ze doen. Ze willen gewoon dat alle andere dieren weten dat jij van hun bent. Kans is groot dat het dan mannetjes zijn als je je er echt aan irriteert kan je ze altijd nog laten castreren daar wordt het vaak ook minder van.
Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten. Ratten houden van aandacht en zijn nieuwsgierig, geef ze daarom genoeg te doen.
Het beste koop je ratten bij een rattery waar wel goed naar erfelijke factoren wordt gekeken, waar verantwoord gefokt wordt (niet teveel nestjes achter elkaar bij 1 moeder) en de dieren in huiselijke kring opgroeien. Ook in de opvang komen regelmatig leuke tamme ratten terecht waarvan het karakter inmiddels bekend is.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Een bruine rat kan ook aardig hoog springen en zo snel afstanden afleggen. Een bruine rat is in staat om zo'n 77 cm hoog te springen. Tijdens een sprong kan een afstand van 120 cm afgelegd worden.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
De bruine rat is vooral gevaarlijk voor onze gezondheid. Gemiddeld draagt een rat 18 ziektes bij zich. Deze ziektes kunnen verspreid worden door uitwerpselen in je woning te leggen. Niet alleen de uitwerpselen verspreiden ziektes, maar ook de urine van de bruine rat.