ACT is een model waarbij een multidisciplinair team patiënten helpt op meerdere levensgebieden tegelijk: psychiatrische diagnostiek en behandeling, medicatie, verslaving, huisvesting, werk, financiën, en algemene dagelijkse activiteiten.
In het ACT-team werken GGZ Friesland, Wender en VNN samen en zetten zij zich met bemoeizorg en intensieve behandeling in voor deze groep mensen. Vaak speelt er in het leven meer dan alleen (dreigende) dakloosheid en is er ook sprake van verslaving en psychische problematiek.
Waar ACT zich richt op cliënten die de meest intensieve langdurende zorg nodig hebben, daar richt FACT zich in een bepaalde wijk of regio op álle patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Aan hen biedt een FACT-team behandeling, begeleiding en praktische ondersteuning bij het zo zelfstandig mogelijk leven.
(F)ACT staat voor (Flexible) Assertive Community Treatment. Het gaat hierbij om behandeling en begeleiding van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Naast problemen op psychiatrisch gebied is er veelal sprake van problemen op meerdere levensdomeinen.
De doelgroep van elk individueel FACT-team bepaalt de mate waarin de verschillende disciplines en competenties aanwezig dienen te zijn. Er zijn FACT-teams die zich specifiek richten op jeugd, LVB, forensisch en ouderen en zij hebben hun teamsamenstelling, werkwijze en aanbod daarop aangepast.
FACT betekent Flexible Assertive Community Treatment. Uitgangspunt is dat mensen meer grip krijgen op hun dagelijks leven. De behandeling gaat over het verminderen van psychische klachten en ondersteuning om kwaliteit van leven terug te vinden, te behouden en te vergroten.
Het bieden van ondersteuning aan naasten. Outreachend te werk gaan, daar waar nodig is. Het onderhouden van contacten met andere hulpverleners, instanties en organisaties. Zorg dragen voor een adequate registratie, verslaglegging, rapportage en dossiervorming van contacten met cliënten en de uitvoering van zorgplannen.
. Inmiddels zijn er naar schatting 400 (f-)act-teams die zorg bieden aan circa 70.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. Vanaf 2009 voert het ccaf modelgetrouwheidsmetingen uit bij (f-)act-teams om de kwaliteit en transparantie van de zorg voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen te bevorderen.
IHT is een kortdurende intensieve crisisbehandeling samen met de omgeving van de patiënt zorg draagt voor de behandeling die de patiënt nodig heeft. Het IHT team levert vanaf het moment van de eerste beoordeling intensieve ambulante crisiszorg.
Wat is het FACT jeugdteam? Fact is de afkorting van het engelse 'Functional Assertive Community Treatment'. FACT is een vorm van ambulant werken, dat wil eigenlijk kortweg zeggen dat de hulp naar een jongere toe komt en geboden wordt op een plek naar keuze, bijvoorbeeld op school, thuis, of op straat.
Herstelondersteunende zorg is zorg die de cliënt ondersteunt bij zijn herstel. Maar herstel is niet per se genezing. Bij veel psychiatrische aandoeningen is genezing niet altijd mogelijk, maar kan de cliënt wel leren om te gaan met zijn ziekte en een nieuwe betekenis geven aan zijn leven.
Tijdens een ACT behandeling werk je samen met een psycholoog aan het vergroten van jouw mentale veerkracht en flexibiliteit. Dit doe je onder andere met oefeningen die ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met tegenslagen.
De trainer of hulpverlener geeft praktische uitleg over wat je leert en gebruikt ervaringsgerichte oefeningen, beelden en metaforen. Je krijgt concrete tools om aan de slag te gaan met waar je hier en nu last van hebt. ACT is geen praattherapie.
In dit model hebben multidisciplinaire teams, bestaande uit zo'n tien fte aan medewerkers die ongeveer honderd patiënten begeleiden, een shared caseload. Dit betekent dat alle hulpverleners alle cliënten van het team kennen en regelmatig bezoeken. Daardoor kan het team langdurige dagelijkse begeleiding bieden.
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in uw eigen omgeving.
Een crisissituatie kan door verschillende factoren uitgelokt worden: verlies van werk, eenzaamheid, dreigende uithuiszetting, schulden, scheiding, overlijden, ziekte, aanhoudende stress, afhankelijk zijn van anderen, pessimistische verwachtingen naar de toekomst toe, afhankelijk van alcohol, medicatie of drugs, ….
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
Het FACT-team biedt naast behandeling ook bemoeizorg. Het grote verschil hierbij is dat cliënten die bemoeizorg nodig hebben niet gemotiveerd zijn om een behandeling te accepteren. En dat terwijl er wel signalen zijn dat behandeling noodzakelijk is.
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
Het behandelprogramma duurt gemiddeld 3 maanden en kan individueel, in een dagbehandeling of via een klinische opname worden aangeboden. Samen met het intaketeam beslist u welke behandelvorm het beste bij u past. Poliklinische behandeling; wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar.
Een ACT behandeling duurt 3 tot 12 sessies. Waarom acceptance & commitment therapie? Acceptance & commitment therapie helpt je psychologische flexibiliteit te ontwikkelen. Dit wil zeggen, dat je leert om aanwezig te zijn in het hier-en-nu met een bewuste en open houding.
De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen/problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.
Toelichting van het begrip “Waarden” volgens de ACT: Waarden zijn verklaringen (uitspraken) over wat je met je leven wilt doen, waar je voor wilt staan en hoe je je wilt gedragen. Het zijn principes die je leiden en motiveren.
Op de website van de ACT-vereniging (ACBS BeNe) staat een mooi overzicht van ACT-hulpverleners in Nederland en België. Je kunt hier sorteren op provincie, op doelgroep (kinderen, jongeren, volwassenen) alsook op behandelvorm (individuele begeleiding, groepsbegeleiding).
ACT therapie werkt met oefeningen. Deze oefeningen helpen je te concentreren op zaken in het leven die je zelf in de hand hebt. Maar ze helpen je ook om bepaalde zaken waar je geen controle over te hebben te accepteren, door er bijvoorbeeld eens op een afstand naar te kijken.