Spugen is normaal en komt meerdere keren per dag voor bij gezonde baby's. Meestal heeft je baby hier geen of weinig last van. Spugen komt even vaak voor bij baby's die borstvoeding krijgen als bij baby's die flesvoeding krijgen. Het stopt bijna altijd voordat je baby 1 jaar oud is.
In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de huisarts te gaan met reflux bij je baby. Bij 90% van de baby's is het na 12 tot 14 maanden verdwenen, zonder problemen te hebben opgeleverd. Lijkt je kindje geen last te hebben van de reflux, dan is een huisartsbezoek en een behandeling niet nodig .
Bij reflux stroomt het eten of drinken vanuit de maag terug naar de slokdarm. Dit komt vaak voor bij jonge baby's omdat de spieren van het maagklepje nog niet sterk genoeg zijn en melk vloeibaar is. De meeste baby's hebben hier geen last van. Soms kan reflux zorgen voor pijn en dat baby's niet (goed) meer drinken.
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Wat kan ik zelf doen? Je kunt je baby helpen op twee manieren: met voeding en met houding. Geef je baby vaker kleine beetjes voeding.
Reflux is iets heel normaals, dat bij veel baby's meerdere keren per dag gebeurd. Dit komt doordat in het eerste levensjaar de sluitspier (cardia) tussen slokdarm en maag nog niet volledig is ontwikkeld, waardoor deze soms vanzelf opengaat. Deze kringspier is namelijk pas volgroeid rond de 18e levensmaand maand.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.
Tips bij reflux
Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond. Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).
dien de maaltijden in kleine porties toe. Raadpleeg een arts als de symptomen verergeren of langer aanhouden dan 7 dagen. Voor oraal gebruik. De dosis Gaviscon Baby moet na de maaltijd worden ingenomen en mag niet worden gemengd met melk of voeding.
Belangrijke tip bij reflux: vaker kleine voedingen! Betere iedere 1-2 uur een kleine voeding, dan iedere 3-4 uur een grote. Een te volle maag loopt domweg over, en niet ieder babymaagje is even groot.
Gaviscon baby. Gaviscon werkt door een beschermende laag te leggen op de maaginhoud zodra het in contact komt met het maagzuur. Deze beschermende laag fungeert als een sterke fysieke barrière. Dit helpt om de maaginhoud in de maag te houden, waar deze hoort en niet in de slokdarm, waar het pijn doet.
Bij 'verborgen reflux' komt maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een onzichtbare aandoening is die ervoor zorgt dat veel baby's veel huilen en slecht slapen. Verborgen reflux is voor een deskundige – met ervaring op dit gebied – echter nooit verborgen!
Als je regelmatig last hebt van reflux (opboeren en oprispingen) kan dit erg hinderlijk zijn. Bovendien kan dit op lange termijn resulteren in een slokdarmontsteking. Bij chronische blootstelling kan er blijvende schade optreden wat resulteert in een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.
Wat zijn refluxklachten? Onder refluxklachten wordt ook wel het opboeren, het omhoog komen van maagzuur, een geïrriteerde keel en slikproblemen verstaan. Daarnaast kunt u daarbij ook last hebben van pijn en een brandend gevoel achter uw borstbeen. Dit wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugstroomt in uw slokdarm.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.
Je baby: weigert voeding of wil net heel vaak drinken. stopt heel regelmatig met drinken en is onrustig tijdens de voeding. huilt overmatig.
De spenen van Hegen zijn uniek; ze zorgen voor een betere luchtcirculatie bij het geven van flesvoeding en voorkomen dat je baby te veel lucht binnenkrijgt. Met de speciale anti-koliek ventilatieopening in de speen heeft je baby duidelijk minder last van krampjes en gaat een boertje laten makkelijker.
Reflux is een normaal verschijnsel, dat meerdere keren per dag kan optreden bij vrijwel alle gezonde baby's. Het komt ook voor bij oudere kinderen en volwassenen. Als er sprake is van reflux zonder spugen, noem je dat verborgen reflux.
Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.
Bouw in ieder geval af vanaf 4 maanden. En start ook vanaf 4 maanden niet meer met inbakeren. Op de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren helemaal zijn afgebouwd.
Hoe te gebruiken
Je kan het Snoozzz anti reflux kussen op of onder het hoofdeinde van het matras plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je kindje niet naar beneden glijdt onder het beddengoed, kan je de Snoozzz Slaapwikkel gebruiken.