Kenmerken van verlegenheid: Je geblokkeerd voelen of geremd voelen zodra er meerdere mensen bij elkaar zijn. Je niet mengen in gesprekken of je buiten de groep plaatsen. Het gevoel hebben dat je wordt beoordeeld door andere mensen.
Veel mensen zijn wel eens verlegen, bijvoorbeeld als ze een grote groep moeten toespreken. Maar verlegenheid kan ook ernstiger vormen aannemen, bijvoorbeeld zo verlegen zijn dat je niet meer naar een feest durft. Verlegenheid is een uiting van onzekerheid.
Iemand die een bepaald standpunt naar voren brengt, maar dit onvoldoende weet te onderbouwen in een gesprek, wordt in verlegenheid gebracht.
Wat is verlegenheid
Iemand die verlegen is ervaart een gevoel van angst in het gezelschap van andere mensen: sociale angst. Een angst die voortkomt uit het idee niet goed genoeg te zijn of het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je bent bang dat iedereen negatief over je denkt.
Verlegenheid ontstaat door een combinatie van je persoonlijkheid en ervaringen. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Mensen die bijvoorbeeld een wat ontwijkende persoonlijkheid hebben, hebben hier meer last van. Deze mensen lopen meer kans verlegen te worden.
beduusd, beschroomd, beteuterd, onthutst, verlegen. schroomvallig (bn) : bedeesd, beschroomd, schuchter, timide, verlegen.
Jezelf zijn – altijd
Wuif ze niet direct weg, maar denk er nog eens over na. Diegene zegt dat niet voor niets tegen je. En vertel jezelf aan het eind van iedere dag iets wat je die dag goed hebt gedaan. Door aan je eigen zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfverzekerdheid te werken zal ook je verlegenheid minder worden.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.
Noem je kind niet verlegen en sta ook niet toe dat anderen je kind verlegen noemen. Houd je kind niet overbeschermend weg van moeilijke situaties. Neem niet steeds zelf het voortouw of help je kind niet te veel. Wees niet boos en dwing je kind niet om tegen de angst door te zetten.
Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
verlegen = verlegen bijv. naamw. Uitspraak: [vərˈlexə(n)] bang en onzeker als er andere mensen bij zijn Voorbeeld: `verlegen je vinger opsteken`Antoniem: mondig Synoniemen: schuchter, t...
Timide (afkomstig van het Latijn, timidus) is een manier om een persoon te beschrijven en betekent zoveel als verlegen, schuchter, schuw en bedeesd.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Eenkennigheid komt meestal voor als je kind tussen een en twee jaar oud is. Het is in deze fase heel normaal dat je peuter zich aan je vastklampt. Dat hoort bij de normale ontwikkeling.
Als je kind erg actief is, zijn teamsporten zoals voetbal, gym en zwemmen goede opties. Kies bijvoorbeeld voor judo (of peuterjudo/tuimelen) om je kind zijn verlegenheid te laten overwinnen. Ook wel eens aan kinderyoga gedacht? Yoga helpt je kind zijn gevoelens te uiten, te concentreren en zelfvertrouwen te kweken.