Je kunt op verschillende manieren spreken over en melding maken van seksueel ongewenst gedrag. Dit kan bij de leidinggevende, de bedrijfsmaatschappelijkwerker, de vertrouwenspersoon, de bedrijfsarts of de ondernemingsraad. Je kunt ook een formele klacht indienen. Dat doe je als je er informeel niet uitkomt.
Strafbaar handelen van collega's of werkgever
Als er lichamelijk geweld of sprake is van seksuele intimidatie, dan is dit niet alleen strafbaar op de werkvloer, maar ook strafrechtelijk. U kunt hiervan aangifte doen bij de politie naast een melding bij het CGB.
Intimidatie is gedrag waardoor iemand zich bedreigd kan voelen. Je kunt zowel lichamelijk als psychisch geïntimideerd worden. Onder intimidatie valt onder andere een intimiderende aanraking, schelden, een dreigement via de mail of als iemand dreigend dichtbij je komt.
De intimidatie kan verbaal, non-verbaal of lichamelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan intimiderende vragen, opmerkingen, mailtjes en andere berichten. Bij fysieke intimidatie op de werkvloer is er sprake van lichamelijk gedrag, waardoor iemand letterlijk in een hoek wordt gedrukt.
Als u vindt dat uw werkgever uw klacht onvoldoende behandelt (of u heeft maar één werkgever), dan kunt u zich tot de rechter wenden. De rechter zal de werkgever vragen aan te tonen wat hij/zij heeft gedaan om de klacht af te handelen. Bij seksuele intimidatie kunt u zich ook direct tot de rechter wenden.
De wetenschappers concludeerden dat pesters op de werkvloer het beste omschreven kunnen worden als iemand die zich zelfverzekerd voordoet om onzekerheid te maskeren en als iemand die zich in de buurt van leidinggevenden en collega's charmant gedraagt, maar tegenovergesteld gedrag vertoont in gezelschap van alleen het ...
Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.
Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden.
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.
Woorden (verbale intimidatie): Denk hier aan seksueel getinte opmerkingen, grappen, intieme vragen stellen of toespelingen; Gebaren, gezichtsuitdrukking (non-verbaal): Bijvoorbeeld staren, seksueel gerichte gebaren, of het tonen van seksueel getinte of pornografische afbeeldingen (ook via mail, WhatsApp of sms);
Morele pesterijen manifesteren zich in eenzijdige gedragingen, woorden, intimidatie, handelingen, gebaren en (cyber)berichten met volgende effecten (doelbewust of niet!): de persoonlijkheid, waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon worden ondermijnd. iemands job komt in gevaar.
Wees meteen assertief en zeg altijd 'Nee' tegen een manipulator en denk er later nog eens goed over na. Je kunt altijd nog 'Ja' zeggen. Het kan voorkomen dat je al 'Ja' hebt gezegd en jij je later realiseert dat je iets toch niet wilt.
Ga niet tegen iets in en ga je niet verdedigen, maar geef mee op een 'mistige' manier en blijf bij je standpunt. Geef een fout toe zonder daar een drama van te maken. Verdedig je niet tegen kritiek. Probeer er van te leren en lok uit dat de ander de kritiek concretiseert.
Door de dreiging zal degene een bepaald doel willen bereiken. Dreigen kan met woorden of door daadwerkelijk gebruiken van fysiek geweld. Bij intimidatie gaat het om het beïnvloeden van iemands gedrag door eveneens het aanjagen van angst.
Bij een bedreiging met een mes of vuurwapen kan het bewijs van de bedreiging geleverd worden door middel van getuigenverklaringen, maar ook via bijvoorbeeld camerabeelden. Ook hier geldt de mogelijkheid om getuigen nader te ondervragen bij de rechter-commissaris.
bel de politie via 0900-8844.
Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd.
Zoals gezegd is er een harde grens waarbij bedreiging en intimidatie strafbaar worden. Het dreigen met een eenvoudige mishandeling is niet strafbaar. Pas zodra er wordt gedreigd met zware mishandeling of geweldpleging in vereniging wordt de strafrechtelijke grens overschreden.
Intimidatie van verdachten
Ook intimiderend gedrag is denkbaar zoals urenlange verhoren op agressieve toon, uitschelden en schreeuwen, hard met de vuist op tafel slaan, etc. Wanneer een onschuldige onder de druk bezwijkt is het mogelijk dat hij een valse bekentenis aflegt en hierop veroordeeld wordt.
Dat zijn naar schatting bijna 240 duizend personen. Vrouwen komen vrijwel even vaak met pesten in aanraking als mannen.Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en lesbiennes, homo- en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Slachtoffers krijgen vaker te maken met traditionele pesterijen dan met online pesterijen.
Ze bezitten niet de minste emotionele controle. Ze zijn impulsief, explosief, agressief en bedreigingen van een fysieke aard worden geuit. Egocentrisch, hebben geen voeling met anderen hun emoties.