Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Je sluit je brief op een gepaste manier af, bijvoorbeeld door de woorden 'Met vriendelijke groet' of 'Hoogachtend' gevolgd door een komma en je eigen naam.
In het slot is vaak te zien met welk doel de schrijver de tekst heeft geschreven. Welke tekstdoelen er allemaal zijn, lees je in het artikel Tekstdoelen.
Zoals elk betoog begint met een inleiding, eindigt elk betoog met een slot. Het slot komt direct na het middenstuk. In het slot komt een korte samenvatting, een conclusie en een uitsmijter.
In een zakelijk bericht voor externe contacten is Met vriendelijke groet(en) erg gebruikelijk en in elk geval beter dan de formele slotgroet Hoogachtend. In vervolgcorrespondentie kan de slotgroet wat informeler worden, bijvoorbeeld Groeten of Groet.
Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Ik zie uw reactie graag tegemoet. Uw rapport zie ik met belangstelling tegemoet. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Als een brief al is opgemaakt en u moet onverwachts in de plaats van iemand anders ondertekenen, dan kunt u met de hand de afkorting i.o. ('in opdracht') voor uw handtekening schrijven. Als uw handtekening moeilijk leesbaar is, kunt u voor de duidelijkheid uw naam ook voluit onder uw handtekening schrijven.
Neem je publiek mee tot aan het einde
Om ervoor te zorgen dat je publiek iets onthoudt, is het belangrijk om een goede conclusie te hebben. Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter.
Tot slot probeer je je tekst op zo'n manier af te sluiten, dat de tekst nog even blijft hangen in het hoofd van de lezer. Dit doe je door te eindigen met een uitsmijter. Een uitsmijter is een krachtige slotzin van je tekst, bijvoorbeeld: Met lachgas vergaat je het lachen!
Je wilt je brief na alle lieve woorden natuurlijk niet abrupt beëindigen. Sluit je brief daarom af met een belofte of gedachte voor jullie toekomst. Net als een sprookje ook altijd eindigt met 'En ze leefden nog lang en gelukkig'. Uiteraard eindig je met een kus of liefs.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
Standaard slotzinnen voor je zakelijke brief
Dan beantwoord ik die graag. Ik kijk uit naar je reactie! Ik help u graag, dus laat het me gerust weten als ik nog iets voor u kan doen. Graag hoor ik of je aanwezig kunt zijn bij…
In de afsluiting kun je aangeven dat je graag bereid bent eventuele vragen te beantwoorden. Geef een opening voor verdere communicatie. Nog beter is het als je in de afsluiting een positieve mededeling kunt doen.
Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet. Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Geef duidelijk aan wanneer u een reactie verwacht. Indien u bij geen gehoor verder stappen wilt ondernemen geeft u dit ook aan in de brief. Sluit verder op een beleefde manier af, denk hierbij aan 'Hoogachtend' of met 'Hartelijke groeten'.
Toelichting. Namens deze betekent 'uit naam van de genoemde persoon'. Deze vaste formulering is te vinden in de slotformule van brieven die iemand in opdracht van iemand anders ondertekent. Bij namens dezen gaat het om meerdere personen.
Wat die 7 tekstdoelen dan zijn? Nou: informeren, instrueren, adviseren, overtuigen, activeren, emotioneren en inspireren.