100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium. Dit is een flinke hoeveelheid gezien het feit dat het voedingscentrum adviseert om 1,5 gram te consumeren en maximaal 2,4 gram in te nemen.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost.
Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Zuurkool is van oudsher een heel gezond product. Aan het eind van het oogstseizoen werd alle overtollige witte kool ingemaakt, zodat er ook in hartje winter nog een gezonde maaltijd op tafel kon worden gezet. Doordat de witte kool gefermenteerd is, is deze makkelijker verteerbaar en bevat het gezonde bacteriën.
100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium. Dit is een flinke hoeveelheid gezien het feit dat het voedingscentrum adviseert om 1,5 gram te consumeren en maximaal 2,4 gram in te nemen.
Wil jij afvallen met zuurkool eten? Dan moet je wel echt regelmatig deze groente eten. Probeer het tenminste één of twee keer per week te eten.
In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus als je 100 gram zuurkool eet heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
De hoofdregel is: NIET WASSEN. Het is nergens voor nodig om zuurkool te wassen. Integendeel, u wast een deel van de voedingswaardige vitamines en het aroma eraf. Een eventueel te zure smaak is af te zwakken door de zuurkool te koken in water met zoete witte wijn (50% water, 50% wijn).
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten. Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
Ook verse zuurkool hoef je niet perse te koken, je kunt deze groente gewoon rauw eten. Maar tijdens het koken wordt de zurige smaak van zuurkool milder en de groente wordt zachter. Verse zuurkool koken doe je 5 tot 30 minuten, maar onthoud: hoe langer de kooktijd, hoe meer vitamines er verloren gaan.
De gefermenteerde zuurkool met melkzuurbacteriën is de beste keuze, als het op het maken van meest gezondste keuze aankomt. Dit wordt gemaakt van minder zeezout, en wordt aangevuld met jeneverbes en melkzuur. Dit geeft de zuurkool een veel mildere smaak, en is minder zout.
De groente zit boordevol vitamine C en nuttige melkzuurbacteriën. Die bacteriën zorgen ervoor dat de ingemaakte witte kool, ook wel zuurkool, heel lang houdbaar blijft. Een andere sterke eigenschap van zuurkool is dat de groente heel licht verteerbaar is.
Hoe komt dat? Door het zuur in de zuurkool duurt het langer voordat de aardappelen gaar zijn als je ze samen in één pan kookt. Kook de aardappelen daarom apart van de zuurkool. Overigens hoef je zuurkool niet lang te koken; je kunt de kool immers ook rauw eten.
Zuurkool is niet zout. In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Doe de zuurkool met een kopje water in een pan (ga uit van 250 ml water per 500 gram zuurkool). Verwarm de zuurkool op middelhoog vuur en met de deksel op de pan. Voor zure zuurkool houd je een kooktijd van 5 minuten aan, voor een meer neutrale smaak kies je voor 10 minuten. Giet de zuurkool af met een vergiet.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vind je in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.
Zuurkool is namelijk gesneden witte kool die gefermenteerd is. Door dit proces zitten er meer probiotica in die goed zijn voor de spijsvertering. Ook zitten er veel vezels en vitamine A en C in zuurkool. Zuurkool is lekker licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
Op laag vuur en met de deksel op de pan is een kooktijd van circa 5 minuten voldoende. Hoe langer, hoe meer vitamines er uit de groente lekken, dus houd het zo kort mogelijk. Als het onverhoopt te hard gaat kun je nog een beetje water toevoegen en de zuurkool nogmaals doorroeren.
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van zuurkool, yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.