Binnendijks betekent immers 'binnen de dijk, aan de droge zijde van de dijk gelegen', terwijl buitendijks 'buiten de dijk, aan de zee- of rivierzijde van de dijk gelegen' betekent.
Buitendijkse gebieden liggen tussen de rivier en een dijk.Deze gebieden liggen hoger dan gebieden achter de dijk (binnendijks), maar worden niet beschermd door dijken. Woont of werkt u in een buitendijks gebied, dan kan u te maken krijgen met hoogwater.
Definitie: Een binnendijks gebied ligt landinwaarts van de dijken en is er dus door beveiligd.
Buitendijks is een term die aangeeft dat (landbouw)gronden aan de rivier- of zeezijde van een dijk gelegen zijn. Vaak zijn dit moeilijk begaanbare slikgronden, kwelders of de wadden. Aan de rivieren zijn het overstroomgebieden. De buitendijkse gebieden aan een rivier worden uiterwaarden genoemd.
Buitendijkse gebieden, ook wei voorlanden genoemd, zijn de al dan niet bedijkte gronden die aan de buitenzijde van de primaire waterkering zijn gelegen en derhalve geen deel uit- maken van een dijkringgebied als bedoeld in de Wet op de waterkering.
dijk die als directe waterkering dienst doet
Bron: WikiWoordenboek. Syn.: wakerdijk ; waker Def.: dijk die nog als waterkering dienst doet.
Uiterwaarden horen bij het rivierenlandschap. Het zijn de stukken grond tussen het zomerbed van een rivier en de hoge winterdijk. Bij hoogwater mogen ze onderstromen. Op deze manier wordt voorkomen dat de mensen die achter de dijken wonen natte voeten krijgen.
Primaire dijk of kering
Dijk of Waterkering die grenst aan buitenwater (zee, rivieren, grote meren).
In nevengeulen mogen ondiepten, langzaam stromend water, sedimentatie en erosie terugkeren, waar in de hoofdgeul geen plaats meer voor is. Zo wordt het rivierengebied gevarieerder en rijker aan planten en dieren. En er is een tweede voordeel: nevengeulen geven de rivier meer ruimte voor water.
Het gebied tussen rivier en dijk is een uiterwaard. De uiterwaarden langs de grote rivieren hebben een belangrijke functie voor de veiligheid van bewoners. Zij voeren namelijk bij een hoge waterstand rivierwater af. Daarnaast vormen ze een belangrijk leefgebied voor planten en dieren.
Anders dan de zomerdijk is de winterdijk hoog genoeg om de hoogst voorkomende waterstanden tegen te houden. De winterdijk hoeft dus alleen water te keren bij hoge afvoeren, bij normale situaties keren de zomerkades het water. Bij hoge afvoeren stroomt al het water over de zomerkade, waardoor de uiterwaarden vollopen.
Er zijn twee dijken die je vaak bij een rivier ziet, de zomerdijken en de winterdijken, het gebied tussen deze dijken wordt de uiterwaard genoemd. De winterdijken zijn de hoogste dijken, zij zorgen ervoor dat mensen veilig kunnen wonen. De zomerdijken zijn lager dan de winterdijken, ze liggen ook dichter bij de rivier.
De zomerkade of zomerdijk is de dijk langs een rivier die bij lage afvoeren de rivier in het stroomprofiel houdt, hierbij geholpen door kribben. Zomerdijken worden ook wel aangeduid met kadijk, met name in het noorden van Nederland.
Moderne dijken bestaan meestal uit een kern van zand met daaroverheen een kleilaag van 80 – 100 cm. In oude dijken wordt soms ook veen of klei in de kern aangetroffen. Onder de dijk ligt een zogeheten onderzeese oever die de dijk moet beschermen tegen golfoverslag.
De Spiegelwaal in cijfers en feiten. Vervolgens werd ruim 5,2 miljoen kub grond verzet. Zo ontstond een nevengeul van 4 km lang, 200 meter breed en 8 meter diep ten opzichte van maaiveld uiterwaarden, 14 meter ten opzichte van kade- en dijkhoogte.
Het verschil tussen een hoogwatergeul en een nevengeul is dat een hoogwatergeul alleen door de rivier gevoed wordt bij een hoge waterstand. Het aanleggen van extra geulen is in veel landen noodzakelijk geworden in verband met de klimaatverandering.
De piekafvoer van een rivier is eigenlijk de hoogste afvoer ( debiet ) die een rivier kent. Verstening betekent dat er tegenwoordig veel meer gebouwen en wegen aangelegd worden, ook in de gebieden rondom rivieren.
Zo wordt er gezegd dat er ooit een schip is gestrand met de naam Neeltje Jans en de zandplaat daarnaar is vernoemd. Een andere verklaring voor de naam komt uit het Grieks: Neeltje Jans zou een samenvoeging zijn van de woorden Ne/Helle/Jaan/s, wat vrij vertaald ' Vrouwe of Godin van de Zee' betekent.
Kruin Het bovenste gedeelte van een dijk.
De Zandkreekdam is 830 meter lang, heeft een schutsluis en werd in 1960 gesloten met caissons.
Het gebied tussen de winterdijk en de zomerdijk heet de uiterwaarden. In de winter staat dit hele gebied vaak onder water. Er is ook hoog water als het in Zwitserland/Duitsland veel heeft geregend. In de zomer is het droog land, dat veel wordt gebruikt als weiland voor schapen en koeien.
De bedding van een rivier is de geul waardoor de rivier stroomt, de bodem tussen de oevers. De rivier schuurt zijn eigen bedding uit (verticale erosie). In dit geval kan ook sprake zijn van zomer- en winterbeddingen, afhankelijk van de waterstand in dat seizoen.
Bij laagwater zorgen kribben dat rivierwaterstanden niet wegzakken en dat diepte behouden blijft. Daardoor blijft de rivier veilig bij hoogwater, bevaarbaar bij laagwater en verdroogt riviernatuur minder snel. Omdat er in de toekomst meer water op ons af kan komen, is het cruciaal om de kribben daarvoor te verbeteren.
De plaats Vaals wordt voor het eerst vermeld in 1041. De plaats heet dan 'Vals' of 'Vallis' (betekenis: 'dal'), omdat ze zich in een vallei of dal bevindt, terwijl Aken hoger lag.