De bloemen van de basilicum zijn eetbaar.
In een paar gevallen is basilicum niet zo gezond.Zo kan je allergisch zijn voor basilicum, wat trouwens zelden voorkomt. Daarnaast bevat basilicum veel vitamine K, wat een rol speelt in de bloedstolling. Als je bloedverdunners gebruikt moet je opletten dat je in totaal niet te veel vitamine K binnenkrijgt.
Ocimum basilicum wordt niet als giftig voor mensen of huisdieren beschouwd wanneer het in normale doses wordt geconsumeerd ; het bevat echter wel chemicaliën zoals estragol die giftig kunnen zijn in grote doses. Het is zeer onwaarschijnlijk dat iemand genoeg basilicum zou consumeren om zich zorgen te maken over de dreiging van estragolvergiftiging.
Kun je basilicum rauw eten? Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Het normaal gebruik van keukenkruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper in gerechten is geen probleem. De inname van allylalkoxybenzenen is dan zeer beperkt.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen
Bij inname via de mond: Basilicum wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Maar het is mogelijk onveilig bij gebruik in grotere hoeveelheden als medicijn . Basilicumkruid en basilicumolie bevatten estragol. Estragol is een chemische stof die het risico op leverkanker kan vergroten.
De maximale aanbevolen hoeveelheid basilicum per dag is 4 gram. Gebruik je meer dan kan dit invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ook kan je duizelig worden, gaan zweten of een versnelde hartslag krijgen. Gebruik niet vaker dan 2 keer per dag een kop basilicumthee voor maximaal 3 weken achter elkaar.
Het is absoluut prima om rauwe basilicumbladeren te eten, mits ze goed gewassen of gespoeld zijn om te voorkomen dat er pathogenen uit voedsel op je bord sluipen . Zoals bij bijna elk voedsel, zijn er mensen die voorzichtig moeten zijn met basilicum, ongeacht of het rauw of vers is.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Basilicum bevat essentiële oliën zoals eugenol, citronellol en linalool, die allemaal ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het kruid bevat ook antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C, bètacaroteen en flavonoïden.
Hier zijn een paar tekenen dat uw basilicum bedorven is en weggegooid moet worden: De bladeren zijn verwelkt of verkleurd . Er groeit schimmel op de bladeren. De bladeren hebben een slijmerige textuur.
Uit epidemiologische en traceergegevens bleek dat de biologische basilicum van het merk Infinite Herbs mogelijk besmet was met Salmonella en mensen ziek maakte .
Zoete basilicum is niet giftig voor mensen . Zoete basilicum is niet giftig, veilig om te koken en voor kruidenremedies. Boordevol gezondheidsvoordelen, waaronder antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Zeldzame allergische reacties; voorzichtig consumeren als u gevoelig bent voor voedsel.
Misselijkheid na het eten van basilicum kan een symptoom zijn van een voedselallergie of -intolerantie . Symptomen van een basilicumallergie kunnen zijn: maagkrampen, misselijkheid, diarree, huiduitslag of een tintelend gevoel in de mond.
Basilicum bevat antioxidante verbindingen die ontstekingen in het spijsverteringskanaal verminderen en de gezondheid van de darm kunnen bevorderen.
Bij sommige mensen kan basilicum een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. De bovengrondse delen van basilicum en basilicumolie zijn MOGELIJK ONVEILIG bij orale inname als medicijn, op de lange termijn. Deze bevatten estragol, een chemische stof die het risico op leverkanker kan vergroten.
Gebruik je basilicum in een gerecht? Voeg dan de blaadjes pas op het laatste moment toe.Basilicum is namelijk erg kwetsbaar en verliest met koken gauw zijn smaak. En bij het bereiden van basilicum kun je het keukenmes in de la laten liggen: je kunt de blaadjes namelijk beter scheuren.
Bij basilicumplantjes uit de supermarkt zijn er meestal heel veel verschillende plantjes in 1 pot bij elkaar geplaatst. Elk van die plantjes heeft veel water en vooral voedingsstoffen nodig. Door de enorme concurrentie en doordat ze zelf nog maar weinig wortels hebben, gaat dat mis en kwijnen ze al snel weg.
Stelen van zachte kruiden hebben dezelfde smaak als de bladeren. Denk hierbij aan basilicum, peterselie, koriander, dille en bieslook. De verse stelen snijd je fijn en verwerk je in sauzen, salades of soepen.
De hoeveelheid basilicumbladeren die u dagelijks kunt nemen, hangt ervan af of u het eet als een gezonde toevoeging aan uw eten of als medicijn. Voor medicinale doeleinden kunt u dagelijks tot 1800 mg basilicumbladeren eten en voor dagelijks gebruik kunt u dagelijks tot 2000 mg bladeren consumeren .
Hang het op aan de de steeltjes een in warme maar goed verluchte kamer en laat minstens een week hangen. Dit is een goede methode om kruiden die meer vocht bevatten te drogen (bv. bieslook, munt, basilicum). Leg de kruiden die je wil drogen op een bakpapier en zorg dat ze niet té dicht op elkaar liggen.
' Asperges zijn niet de enige stoffen die sporen achterlaten in de urine. Witkamp: ' Vitaminepillen, vooral die met vitamine B1 en B6, verspreiden een typische geur, net als bouillon of basilicum . ' De aandacht voor urinegeuren gaat eeuwen terug.
Het kruid bevat natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en beschermen tegen ziekten. Het regelmatig consumeren van Heilige Basilicum kan helpen om verkoudheid, griep en andere infecties te voorkomen.
Basilicum als je zwanger bent
Omdat je ongeboren kindje nog zo klein is, loopt hij sneller gevaar. Krijg je grote hoeveelheden basilicum binnen? Dan bestaat er een kans dat dit zijn lever beschadigt. Daarom is het beter om niet te veel basilicum binnen te krijgen als je zwanger bent.
Vader der soorten basilicum
De basilicum die meestal bedoeld wordt als het over 'basilicum' voor consumptie gaat, is 'Ocimum basilicum' - kijk daar kun je mee aankomen - Het is zo'n beetje de vader van alle basilicumsoorten die eetbaar zijn.