Lok natuurlijke vijanden zoals egels, padden en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken. Sproei 's ochtends in plaats van 's avonds. Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop.
Vooral sterk geurende planten, zoals bieslook, tijm, knoflook en salie, mijden slakken liever. Plant dit soort planten tussen de aantrekkelijk planten en de slakken blijven op afstand.
Niet diervriendelijk, maar bij extreme overlast van slakken soms wel een oplossing. Andere producten waar slakken niet van houden zijn koffiedik, eierschalen of schelpen en droge grondsoorten zoals grind.Deze dingen kun je rondom planten leggen om slakken te bestrijden.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Slakken houden niet van de geur van knoflook en zullen dit vermijden.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
De bekendste plant waar slakken zich graag aan te buiten gaan, is de hosta. Ook zijn ze gek op ridderspoor, papaver en weten ze heel goed raad met dahlia's. In de moestuin weten slakken heel goed de weg te vinden naar slaplanten en sperzieboonplantjes. Ook staat de courgetteplant vaak op het menu.
Andere barrières tegen slakken
Probeer een rand van 5 cm met koffiedik (met cafeïne), knoflook, kapotte schelpen, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Bijvoorbeeld akelei, goudsbloem, anjer, geranium, klimop, daglelie, viooltjes en varens. Er zijn ook bepaalde plantensoorten die een sterke geur afgeven en daardoor een natuurlijke en duurzame verdrijvende werking hebben op slakken. Enkele van deze soorten zijn Oost-Indische kers, salie, tijm en tomaat.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv.aluminiumfolie of koper.van koper krijgen ze een lichte schok.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Niet alle slakken doen kwaad
Naaktslakken, zoals de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak, richten de meeste schade aan. Bij de huisjesslakken moet je vooral beducht zijn voor de segrijnslak.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
Wist je dat de meeste soorten slakken niet in de tuin, maar in het water leven? Dat is niet zo gek, want slakken zijn zelf ook heel waterige beestjes. Daarom zijn ze dol op regen en zul je ze altijd vinden op vochtige plekken. Zonder water kunnen ze geen slijm maken.
Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Slakken haten cafeïne, strooi dus wat koffiegruis rond je planten om ze weg te houden. Jij bent misschien niet dol op wormen, maar je tuin wel! Strooi wat koffiegruis in je moestuin om ze aan te trekken.
Als je basilicum in een verhoogd bloembed plant, verbetert de drainage van de grond, waardoor je minder last hebt van huisjes- en naaktslakken. Basilicum doet het ook prima in een bloempot of zelfs binnen op de vensterbank.
Slakken zijn echte opruimers. Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.