De diagnose 'lekkende darm' is te stellen met een test waarbij zonuline /histamine en calprotectine worden getest. De diagnose komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde.
De symptomen van een lekkende darm
Een lage weerstand. Diarree en/of obstipatie. Overgewicht. Veel trek in zoetigheid.
Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men de voeding aan te passen waarbij je de triggers van het immuunsysteem er uit haalt, daarnaast zijn er enkele supplementen nodig die de darmwand kunnen helpen genezen.
Om het darmslijmvlies te herstellen en gezond te houden, kunnen er verschillende nutriënten ingezet worden zoals vitamine A en D, zink, L-glutamine, berberine, omega 3-vetzuren, prebiotica (zoals guarboonvezels) en probiotica.
Vitamine K komt voor in de voeding, maar ook de bacteriën in de dikke darm kunnen vitamine K aanmaken. Groene bladgroente, maar ook (zure) melk en melkproducten, vlees, eieren, granen, groente en fruit bevatten vitamine K.
Eet volkorengranen.
Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering! Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
Omdat de dunne darm centraal staat in het opnemen van voedingsstoffen, wordt aangeraden om voedsel dat de darmwand kan irriteren zo veel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet laat je enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten weg.
Hoewel je een lekkende darm dus niet zo makkelijk aan de buitenkant van je lichaam kunt zien, zijn er wel allerlei signalen die erop kunnen duiden. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtstoename (vooral rondom de buik) of vervelende klachten die maar niet over gaan.
Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica.
We onderzoeken uw ontlasting, om uit te sluiten dat u een bacteriële infectie hebt en om te kijken of er sprake is van een ontsteking. Beeldvormend onderzoek, zoals een echografie, röntgenonderzoek en een CT-scan of MRI-scan. Coloscopie. In de meeste gevallen stellen we de diagnose door een kijkonderzoek.
Naast de functie van probiotica is Activia ook een lekker milde yoghurt en een bron van calcium, calcium draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Een gezonde darmflora is van belang voor onze gezondheid; het zorgt bijvoorbeeld voor een goede stoelgang. In Actimel en Yakult zit een kleine hoeveelheid van deze goede bacteriën. Voor een optimaal effect moeten deze producten dagelijks gebruikt worden. Bij ernstiger problemen helpt dit vaak onvoldoende.
Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.