Mensen hadden toen nog geen stromend water in hun huizen. Een douche aanleggen kon eigenlijk nog niet. Mensen wasten zich meestal met koud water. Tot zo'n vijftig jaar geleden gingen kinderen één keer per week in bad.
Tegenwoordig zijn de meeste mensen gewend om iedere dag te douchen. Vroeger was dat heel anders, dan douchten mensen vaak maar eens per 2 of 3 dagen of zelfs eens per week.
In de tijd dat men nog geen badkamers kende, stond het bad waarschijnlijk in de slaapkamer. Het waren grote houten kuipen waarin een linnen doek werd gelegd om de bader te beschermen tegen splinters.
De oude Romeinen en Grieken wisten al hoe je dat moest doen. Zij hebben tenslotte het baden en douchen uitgevonden. Ze waren van mening dat regelmatig baden en wassen belangrijk was voor de gezondheid en dat water een therapeutische werking had.
De douchebak of doucheplaat bestaat uit een naadloze kuip en zorgt voor de opvang en afvoervoer van het douchewater uit de inloopdouche of douchecabine. Douchebakken zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende afmetingen, vormen en kleuren.
Eerst douchebak plaatsen, dan pas tegelen
Doe dit dan pas nádat u de douchebak heeft geplaatst. Zo kunt u de douchebak direct tegen de kale muur installeren en de tegels op de bovenkant van uw douchebak laten aansluiten. Kit vervolgens de randen af en uw douchebak is helemaal waterdicht.
Een lage douchebak heeft veel voordelen tegenover een tegelvloer. Hoewel het natuurlijk heel mooi is wanneer de tegels in de gehele badkamer doorlopen, is een douchebak een stuk gemakkelijk. Bij een tegelvloer is het belangrijk de voegen goed schoon te houden, zodat deze niet zo snel verkleuren.
De Romeinen die hadden ook badhuizen en daar wasten ze zich in koude en warme baden. En ze lieten ze zich daar masseren. Hier zie je allemaal spullen om jezelf te verzorgen en die werden vooral gebruikt door Romeinse vrouwen, maar ook door Romeinse mannen.
Embed. De mensen in de Middeleeuwen waren schoner dan je denkt. Ze poetsen hun tanden met linnen, maakten tandpasta van zout, houtskool en munt en gebruikten een kippenbotje als tandenstoker. Ook gaan ze wekelijks naar het badhuis.
Mensen hadden toen nog geen stromend water in hun huizen. Een douche aanleggen kon eigenlijk nog niet. Mensen wasten zich meestal met koud water. Tot zo'n vijftig jaar geleden gingen kinderen één keer per week in bad.
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Als de voeding veel tijd in beslag neemt (bijvoorbeeld bij het kolven of het voeden m.b.v. een borstvoedingsset), moet je de baby niet baden binnen een half uur na de voeding. Bij sterke geelheid en/of sufheid kan het baden beter uitgesteld worden. Ook bij kreunen van je baby kun je het baden beter uitstellen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Een douche nemen om wakker te worden. Net als koffie hoort het voor heel wat mensen bij het ochtendritueel. Maar elke dag douchen beschadigt de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Die beschermt je tegen slechte bacteriën, virussen en de zon.
Middeleeuws menu: hutspot, klont en pap
Naast brood en pap aten mensen in de middeleeuwen veel bonen en peulvruchten. Van melk maakten ze de 'luxeproducten' boter en kaas. Om eten langer te bewaren, werd het gedroogd, gerookt, gezouten, gezoet, bewaard onder vet of werd er zuur en zwavel aan toegevoegd.
Zo kookt en poetst ze, maalt het graan, brouwt het bier en helpt ook bij de graanoogst. Maar ze werkt ook op het land, ze ploegt, zaait en oogst, vaak in slechte weersomstandigheden. De vrouwen uit lagere standen, zowel in de stad als op het land, hebben hetzelfde slechte leven als hun man.
Heel vroeger reinigde men zichzelf door middel van zand en door het inwrijven met olie. Ook Cleopatra hield van zeep en wel van ezelinnen melk. In de ezelinnenmelk werden rozenolie, vijgen voor de scrub, en olie van palm toegevoegd. Hoe gek het misschien ook klinkt, vroeger werd er ook gewerkt met menselijk afval.
Inderdaad, de Romeinen gebruikten geen zeep om zich te “wassen”. Ze kenden wel parfum en lichaamsolie. Rond de openbare badgebouwen bevonden zich zelfs winkeltjes waar men sponzen, olie, … kon kopen.
De meeste huizen in het oude Rome hadden geen stromend water. De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Als ze het konden betalen, huurden de Romeinen één of twee kamertjes in een van de vele flatgebouwen in de stad.
Een badhuis is een gebouw waar iedereen goedkoop een douche of een bad kan nemen. Badhuizen werden al gebruikt in de Griekse en Romeinse tijd. Toen was het vooral ook een plek om te ontspannen.
Ten eerste is een inloopdouche een stuk kouder dan een douchecabine. Dit komt omdat de warme lucht van het water snel de hele ruimte intrekt. Hierdoor is het een stukje kouder douchen bij een inloopdouche. Bij een douchecabine blijft dit grotendeels hangen, waardoor je geen warmte verliest.
Een hoge douchebak is stevig. Vaak is hij voorzien van een roestvrij stalen frame, waardoor hij enorm stabiel is. Een hoge douchebak valt wat meer op in een badkamer en geeft in combinatie met een douchecabine het gevoel van een ruimte in een ruimte.
Het voordeel van een verhoogde douchebak is dat u eronder meer ruimte heeft om de sifon kwijt te kunnen.