De terugvloei van maagzuur geeft irritatie en zwelling van de slijmvliezen waardoor heesheid, keelpijn, slijmvorming en het gevoel 'iets in de keel' te hebben (het zogenaamde kropgevoel) kan ontstaan. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen de keel te moeten schrapen.
Overtollig slijm of speeksel kan bijvoorbeeld ontstaan door een lekker geurende maaltijd of net na het eten. Het kan ook een teken zijn van een allergie voor bepaald voedsel of ingrediënt. Verder verhoogt zuur eten de plakkerigheid in de mond.
Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren. Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest.
Eet of drink friszure producten
Door friszure producten te eten kun je ervoor zorgen dat er meer dun, waterig speeksel in je mond wordt gemaakt. Dit helpt tegen de vorming van taai slijm. Denk hierbij aan ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, kiwi, druiven (zonder pit), mandarijnen, sinaasappelen en tomaat.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken: zoete melkproducten als melk, chocolademelk, allerlei soorten vla en pappen, chocolade; • vervang zoete melkproducten door zure melkproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een droge keel verlichten.
Deze voedingsmiddelen moeten vermeden worden:
Fruit: Sinaasappelen, citroenen, aardbeien, ananas, clementines, pompelmoes, tomaten, kiwi, mandarijn, zure appels, frambozen, aalbessen, zure druiven, …..
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem. Als dit gebeurt, komt er wat eten of drinken in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Het strottenklepje heeft de luchtweg niet volledig afgesloten, waardoor er wat vocht of voeding langs lekt.
Klachten en symptomen bij achalasie van de slokdarm
Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken. Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker. Veel mensen krijgen daarbij last van een slechte adem. Dit komt doordat voedsel in de slokdarm blijft steken en kan gaan rotten.
Veel mensen denken dat melk drinken slijmvorming in de mond veroorzaakt. (1,2,3) In de meeste gevallen zal het suggestie zijn, want er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor slijmvorming in de mond, evenmin als in de luchtwegen, door het drinken van melk.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Een brok in de keel-gevoel wordt ook wel 'globusgevoel' genoemd. Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt vaak voor; tot wel 45% van de mensen heeft hier wel eens last van. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het globusgevoel.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
de slijmvormende eigenschappen van voeding: voedingsmiddelen zoals (koe)melk, sinaasappels, bananen, pinda's en suiker verhogen de slijmproductie, zorgen voor stagnatie en slakken in de spijsvertering en kunnen verschillende ziektebeelden veroorzaken.
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen. In sommige gevallen veroorzaken ook andere vruchten extra slijmvorming.
Zoete melkproducten (gewone melk) laten een plakkerig gevoel in de mond achter. Dit wordt als slijmerig ervaren, maar er wordt niet daadwerkelijk meer slijm geproduceerd.
Bij lactose-intolerantie kunnen je darmen lactose (melksuiker) niet goed verwerken. Het enzym lactase is hiervoor in te kleine hoeveelheden aanwezig. Daardoor krijg je buikklachten bij het eten van melkproducten waar lactose in zit. Deze klachten zijn een opgeblazen gevoel, kramp of (schuimende) diarree.
Zure melkproducten (zoals karnemelk, yoghurt en kwark) veroorzaken minder slijmvorming in de mond dan melk. Maar laat melkproducten niet onnodig weg uit uw voeding.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.