Vanwege het unieke karakter van iedere EAN-code kan het zijn dat je twee EAN-codes ziet op de energierekening, bijvoorbeeld een elektriciteit EAN code en een gas EAN code. De code staat tevens genoteerd in het aansluitingsregister van je netbeheerder. Je kunt je EAN-code dus ook aanvragen bij je eigen netbeheerder.
Hoeveel codes heb ik nodig? ►Als uw product verschillende kleuren en/of maten heeft, dan gebruikt u voor iedere variatie een andere code. Bijvoorbeeld; 1 T-shirt in 5 verschillende kleuren en 2 verschillende maten, vereist 10 EAN codes (1 * 5 * 2).
De EAN-code van uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting vindt u op uw jaarafrekening van uw energieleverancier. Ook via het online EAN-codeboek vindt u uw EAN-code(s) snel terug. De informatie op de site wordt bijgehouden door de netbeheerders in Nederland en wordt maandelijks vernieuwd.
Elke gas- of energieaansluiting heeft een unieke EAN-code. Als je verhuist naar een nieuwe woning, krijg je andere aansluitingen. Dit betekent dat je in jouw nieuwe huis dus ook andere EAN-codes krijgt. Bij een verhuizing worden veranderingen doorgegeven in het Centraal Aansluitingenregister.
EANcode.nl. Het koppelen van codes aan producten gebeurt op het desbetreffende verkoopplatform (bol.com, Amazon, etc.). Naast productgegevens en prijsinformatie vult u ook de EAN code in. Product en code wordt op deze manier automatisch aan elkaar gekoppeld.
EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven. Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig.
Wat is het verschil tussen EAN, GTIN en GS1 codes? EAN is een afkorting van 'European Article Number'. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 organisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is dus de voorloper van GS1.
Je kunt dus niet zelf een barcode nummer verzinnen en de barcode moet altijd officieel geregistreerd zijn via GS1. Als je even Googled, dan kom je genoeg websites tegen die je de mogelijkheid bieden om al dan niet tegen betaling zelf een EAN code te maken met een barcode generator.
Je kunt je EAN-code dus ook aanvragen bij je eigen netbeheerder. Ook kun je je EAN-code opzoeken via het EAN-codeboek. Als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier kan je nieuwe leverancier de EAN-code via de netbeheerder opvragen.
Ga in je meterkast op zoek naar de slimme meter (blauwe cirkel afbeelding). Bij de meeste modellen wordt aangegeven hoeveel volt de aansluiting heeft. Staat er 220/230 V, dan heb je een 1 fase-aansluiting. Staat er 380/400 V of 3×220/230 V, dan heb je een 3 fase-aansluiting.
De meternummers zijn de unieke nummers die horen bij je slimme of traditionele meter. Slimme meter: vaak te vinden onder of bij de streepjescode. Het nummer van een elektriciteitsmeter start vaak met een 'E', het nummer van een gasmeter met een 'G'. Traditionele/domme meter: vaak te vinden na 'No'.
De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter.
Verplicht of niet? Het invullen van de informatie over verpakkingen is niet verplicht.
Nee, dit is niet verplicht. Verkoopplatformen vragen alleen om de EAN code cijferreeks.
Waarom zou u EAN codes aanvragen? De EAN nummers zijn een vereisten als u een product wilt aanbieden, zowel online als in fysieke winkels. Met de codes geeft u de producten een uniek kenmerk, zodat grote online platformen zoals Bol.com, Amazon en Google Shopping uw aanbod kunnen identificeren en zullen accepteren.
De GTIN or EAN-13 code bestaat uit een barcode en 13 nummers.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder. Als u zowel gas- als elektriciteitsklant bent, hebt u 2 EAN-codes: 1 voor elektriciteit, en 1 voor gas.
EAN-nummer aanvragen. Eigenlijk raden we altijd aan om je EAN codes te kopen bij de officiële uitgever van deze codes: GS1. Sommige verkopers kopen ze aan bij een derde partij, vaak omdat het goedkoper is. Echter, je kunt je codes dan niet koppelen aan je naam of gebruiken in een merkregistratie.
Iedere aansluiting voor gas en elektriciteit heeft een EAN-code. Dit is een uniek 18-cijferig nummer dat alleen voor uw aansluiting(en) geldt. U kunt de EAN-code(s) voor uw elektriciteit- en/of gasaansluiting opzoeken in uw Mijn Liander account. Ook vind je deze in het EAN-codeboek.
EAN aanvragen
Wil je een uniek of nieuw artikel verkopen via bol.com, maar heb je nog geen EAN/GTIN? Dan kun je dit zelf aanschaffen via: GS1 voor Nederlandse partners.
Nee, SKU's zijn geen streepjescodes. Een streepjescode is een versie van een EAN-13-code die bij de kassa wordt gescand. Webshops en fysieke winkels gebruiken SKU's om hun interne voorraad te beheren. SKU's bestaan uit een reeks letters en cijfers in tekstindeling.
Elke EAN-streepjescode moet uniek zijn en betrekking hebben op slechts één object (artikel, verzendeenheid of bijvoorbeeld bedrijfslocatie). Het coderen gebeurt overal ter wereld volgens dezelfde regels en is internationaal gestandaardiseerd.
Om al deze artikelen van elkaar te onderscheiden en op de goede positie binnen de winkel te kunnen indelen, heeft ieder artikel een uniek ISBN of EAN nodig. Op deze pagina lees je alles over deze nummers.
Een EAN-nummer is een unieke cijfercombinatie die gebruikt wordt in Europa om producten te identificeren. EAN-nummers en ISBN-nummers maken samen met enkele andere nummers deel uit van de GTIN-13 nummering. Als je product een ISBN heeft, heb je geen EAN meer nodig (en vice versa).