Ook in de winter kun je energie opwekken met zonnepanelen. De werking van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het licht dat de zon afgeeft en niet van de warmte. Zelf groene energie in de winter opwekken kan dus prima. Je zal alleen relatief minder energie opwekken doordat er minder zonuren op een dag zijn.
Het opwekken van energie gebeurt op verschillende manieren. Dit kan via fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windmolens, water en biomassa. Via kerncentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen wordt zogenaamde 'grijze' stroom opgewekt.
Met zonne-energie kun je makkelijk gratis elektriciteit opwekken. Het is dan ook de populairste vorm van gratis energie. Zonnepanelen worden almaar goedkoper om te installeren. Bovendien heb je er geen vergunning meer voor nodig.
Er zijn ook mooie alternatieven voor de zonnedakpan. Het gaat hierbij om dakpanelen die zowel als dakpan als zonnepaneel fungeren. De panelen worden gelegd als dakpannen en worden vastgeschroefd aan de daklatten. Zij zijn met name geschikt voor nieuwbouw.
Een Windwokkel kan vrij hoge snelheden bereiken. Gemiddeld kan je rekenen op 2.000 tot 3.5000 kWh op jaarbasis, afhankelijk van waar de Windwokkel geplaatst wordt. De plaatsing van de Windwokkel is immers zeer bepalend voor de efficiëntie en dus ook de opbrengst.
Zonder kabels of andere hulpmiddelen draait de magneetmotor op hoge toeren een generator aan die stroom opwekt en vervolgens lampen laat branden en ventilatoren laat draaien. Het is de ultieme emissieloze energiebron die niet veel plaats inneemt en overal neergezet kan worden.
Energie ontstaat niet zomaar. Daar is een energiebron voor nodig. Er zijn verschillende soorten energiebronnen. Zonnepanelen, windmolens en waterkracht zijn milieuvriendelijk en kunnen met gas of steenkool gestookte elektriciteitscentrales vervangen.
Je kunt bijna alle elektromotoren stroom laten genereren door aan de as te draaien. Wil je slechts een LED laten branden, dan kan dat met bijna alle elektromotoren. Wil je iets meer, dan is in de meeste gevallen is de opbrengst erg mager. Slechts enkele motoren zijn geschikt voor ombouw tot dynamo.
Een warmtepomp kan geen elektriciteit opwekken. Integendeel. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Maar daartegenover staat dat een (all-electric) warmtepomp geen gas verbruikt.
L'éolien 2.0 is de officiele naam van de windmolen in de vorm van een boom. De windboom wordt gemaakt door de Franse firma NewWind van Jérôme Michaud-Larivière. De boom kost net geen 30.000 euro. Om hem te plaatsen is geen vergunning nodig.
Een klassieke energiecentrale werkt met een warmtebron die water verwarmt. Het water wordt stoom en de stoom drijft een soort grote dynamo aan die elektriciteit opwekt. Simpel en efficiënt: de beste van deze systemen zetten wel 60 procent van de energie in een brandstof om in elektriciteit.
Je stroom thuis opslaan is al mogelijk
De zonnepanelen op je dak leveren je eigen 'gratis' stroom. Ook op momenten dat je zelf geen of weinig stroom nodig hebt. Dan is het handig om die stroom te kunnen bewaren voor een later moment. Je zonne-energie thuis opslaan kan al via een thuisbatterij.
Hybride zonnepanelen zijn PV-zonnepanelen en zonnecollectoren gecombineerd. De panelen leveren zowel stroom als warmte. Ze zijn vooral geschikt indien er een beperkt dakoppervlakte beschikbaar is. Hybride zonnepanelen worden ook wel aangeduid met PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen.
De toekomst van waterstof. Op dit moment is vrijwel alle waterstof die in Nederland wordt geproduceerd grijs. In de toekomst is de verwachting dat er meer blauwe en groene waterstof bij komt. Groene waterstof is op dit moment nog duur, maar de verwachting is dat de prijs zal dalen zodra er meer gemaakt wordt.
Duurzame energiebronnen nu en in de toekomst
Nederland wekt duurzame energie vooral op met: windturbines op zee; windmolens op land; zonnepanelen op daken en in zonneparken.
Neem een lang stuk gelakt koperdraad en draai dit om de spijker heen. In de foto hieronder zie je een voorbeeld, dit stuk koperdraad is ongeveer 150 keer rond de spijker gedraaid. Laat aan beide uiteinden van de draad een stuk over dat je niet rond de spijker draait. Zo, nu is je spoel af.
Om waterkracht energie op te wekken is er een turbine nodig. Deze turbine komt in beweging door de kracht van het stromende of vallende water en wekt daardoor elektriciteit op. Aan de turbine zit een generator gekoppeld die ervoor zorgt dat de draaibeweging wordt omgezet in elektriciteit.
Onder normale omstandigheden behouden onze magneten hun kracht dus vrijwel onbeperkt. Er zijn echter enkele invloeden van buitenaf die het magnetisme van onze permanente magneten kunnen beïnvloeden. Magneten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor hitte.
Duurzame energiebronnen
Het aandeel zonne-energie was bijna 10%. Dat er zoveel meer duurzame energie van wind afkomstig is, heeft onder andere te maken met het vermogen van een windturbine. Zo levert een moderne windturbine aan de Nederlandse kust jaarlijks ongeveer net zoveel stroom op als 36.000 zonnepanelen.
De particuliere windmolen prijs begint vanaf € 600. Wil je een goede mini windturbine die genoeg energie voor je huishouden opwekt? Dan variëren de kleine windturbine kosten al gauw tussen de € 6.000 - 35.000 inclusief installatie.
De bladen van de Flower Turbines zijn gemaakt van onder andere glasvezel en hij wordt geleverd met een krachtige generator, een laadregelaar, batterij (tegen betaling) en een netomvormer. Qua kosten moet je bij een kleine turbine denken aan een paar duizend euro. Voor een grote zit je aan enkele tienduizenden euro's."