Alle delen van de plant zijn giftig, maar de zaden en wortels het meest. Monnikskap werd mogelijk al in de ijzertijd als pijlgif gebruikt en ook om tegenstanders uit het veld te ruimen was het een gerenommeerd middel.
Vingerhoedskruid ( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Giftige planten worden soms ook expres gegeten bijvoorbeeld voor hun geneeskrachtige of hallucinerende werking.
De plant behoort tot één van de giftigste op aarde. Als je de monnikskap aanraakt, kan dit zorgen voor blaren. Na deze fase kun je gevoelloosheid en zelfs verlamming ervaren. In de middeleeuwen werd er juist gebruik gemaakt van de giftige stof in de bloem.
Mooi maar heel giftig!
Blauwe monnikskap is een prachtige plant, die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. De plant is wel zeer giftig. Na het aanraken van de plant kun je maar het beste meteen je handen wassen. De giftige stof kan gemakkelijk door de huid dringen.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De pannenkoekplant is niet giftig voor huisdieren
Mooi meegenomen voor planten lovers die ook honden, katten of andere huisdieren in huis rond hebben lopen. De pannenkoekplant is niet giftig, en daar worden wij heel blij van.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
In Nederland en België komt slechts een soort van nature voor, de gele monnikskap (Aconitum vulparia). In de zomer van 1979 werd de blauwe monnikskap (Aconitum napellus) waargenomen in het Nederlandse natuurgebied 'Quakjeswater' bij Rockanje.
Ze verdraagt volle zon mits de bodem voldoende vochtig blijft. Deze gebergteplant (die meestal op een hoogte tussen 1.000-2.000 m staat) groeit in open bossen, in bosranden en struwelen, aan beekoevers, in ruigten en in graslanden.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat. Honden reageren meestal minder, maar ook deze kunnen vergiftigd worden door paracetamol.
Chocolade. Theobromine is een stof in chocolade die erg giftig is voor katten. Het kan diarree, overgeven, rusteloosheid en -in extreme gevallen- stuipen veroorzaken die mogelijk de dood tot gevolg hebben.
Dreft is goed vet oplossend en een goede keuze hiervoor. Als de kat als spierkrampen en andere symptomen heeft: Controleer zeer goed de temperatuur van de kat.
Stokrozen zijn niet giftig, ook niet voor huisdieren. Wel kunnen stokrozen bij aanraking een huidreactie (roodheid, jeuk) veroorzaken.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Zijn giftige planten te herkennen? Zien ze er anders uit dan andere planten? Hebben ze een felle kleur of ruiken ze heel sterk, of voelen ze harig aan? Het antwoord is simpel, maar maakt het niet gemakkelijk: nee, giftige planten zijn onherkenbaar.