“Beige is een warme tint en als je boven de 50 bent, flatteren koude kleuren doorgaans meer.” Dit schreeuwt om uitleg. Er zijn dus koele en warme kleuren. Warme kleuren hebben altijd een flinke scheut geel, koele kleuren bevatten blauw of nonkleuren zoals zwart, wit of grijs.
Je noemt de kleur ook wel zandkleur of ecru; hierin zijn zowel donkere tinten als meer lichte tinten te onderscheiden. Het bijzondere is dat beige tot de bruine kleuren behoort: een warme kleur, die daardoor weliswaar ook weleens als een beetje saai wordt gezien.
Deze kleur combineert goed met aardetinten zoals grijs, antraciet, terracotta en bruin. 'Gewoon' beige: Hiermee bedoelen we de tint die het vaakst voorkomt en naar tan of lichtbruin neigt. Deze kleur kan wel wat hebben en staat mooi bij levendige kleuren als rood, groen, geel, blauw en paars.
Beige als basiskleur
Beige is een goede en mooie basiskleur. Het geeft je interieur een warme uitstraling, waar wit wat harder en sterieler is. Andere kleuren ogen vaak wat donkerder en killer. Zelfs lichtgrijs heeft niet de lichte en zachte uitstraling van beige.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.
In combinatie met warme tinten. Omdat het een zeer veelzijdige kleur is, combineert beige perfect met andere neutrale kleuren zoals crème, wit en grijs. Maar ook met meer dominante en warme tinten zoals oranje en bruin, of lila en blauw is beige prachtig.
In het verleden waren beige en ecru synoniemen voor exact dezelfde kleur. Van oorsprong wordt "ecru" gebruikt als men praat over stoffen zoals zijden en linnen in hun oorspronkelijke, nog niet gebleekte staat. Ecru komt van het Franse woord écru, wat letterlijk 'puur' of 'ongebleekt' betekent.
Wanneer je beige draagt is het belangrijk om te weten of je een warme of een koele ondertoon moet hebben. Koel bruin of beige heeft een roze ondertoon. Warm bruin of beige is een tint met een gelige ondertoon. Heb je een koele ondertoon in je huid dan zal koel bruin (aan de linker kant) je beter staan.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Net als oranje zijn rood en geel hele goede kleuren om warmte mee naar je woning te brengen, maar let wel goed op in welke ruimte én met welke mate je dat doet! Bruin is een aardse kleur en brengt evenwicht: vandaar dat je veel bruintinten terugvindt in woonhuizen!
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Kleur van het Jaar 2022: Olive Sprig!
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
Je kan kiezen voor wit, zwart, ton-sur ton tinten, maar ook levendige kleuren als rood, blauw en paars doen het goed bij beige broeken. Lichte beige tinten neigen meer naar crème en geel dan bruin. Donkere kleuren als donkerblauw en zwart matchen goed met een lichte beige broek, omdat ze een mooi contrast creëren.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Normaal beige: Over het algemeen is de kleur beige het beste te omschrijven als licht bruin of tan. Opvallende en felle kleuren passen hier het leukste bij. Ze brengen de outfit tot leven zonder dat er teveel contrast is. Rood, geel, blauw, paars, groen, het kan en mag allemaal.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.