Na bedrukking worden de blikjes gevuld. Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden. Rechthoekige verpakkingen moeten bijgestuurd worden en zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen schuiven. Hierdoor vertraagt het vulproces en raken de verpakkingen beschadigd.
De oude blikjes hebben plaats gemaakt voor een smaller en hoger model. Maar De Inspecteur krijgt van verschillende luisteraars klachten over de kwaliteit van de verpakking. De blikjes zouden sneller openscheuren. Volgens Coca-Cola is er niets aan de hand en zijn de nieuwe blikjes vooral beter voor het milieu.
Het blikje bestaat dus uit twee delen: onderkant plus zijkant zijn gemaakt uit een stuk staal of aluminium, en dan is er nog de losse bovenkant. Met daarop dat lipje om het drinkgat open te wippen.
Waarom zit er toch een gaatje in het lipje van een frisdrankblikje? Het is handig voor de grip omdat je je wijsvinger er precies achter kunt klemmen. Maar dat is niet de reden: het lipje is verzonnen om het eventuele rietje op z'n plek te houden.
Blikjes worden gemaakt door een plat stuk aluminium in een cilindrische vorm te persen. Als massief materiaal vervormd moet worden, zorgen hoeken en bochten natuurlijk voor een probleem. We zouden meer materiaal kunnen toevoegen of het beter bestand maken tegen de extra belasting.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.
Hoe je een blik waarvan het lipje is afgebroken openmaakt is mega simpel. Pak een kleine lepel uit de keukenla en zet deze met de ronde kant op het blik en de holle kant naar je toe op de plek van het lipje. Houd het blik goed vast en duw het lepeltje zachtjes in het blik zodat de bovenkant opengaat.
80 jaar blik
Het blikje bestaat al ruim 80 jaar, hij werd in 1935 voor het eerst verkocht door een Amerikaanse bierbrouwer Krueger's Beer. Het blikje was zwaar, maar liefst 100 gram en gemaakt van tin. Je moest hem met een scherpe priem openen.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Dat komt, omdat de nieuwe verpakkingen en het nieuwe recept al klaar stonden vóór de coronacrisis Europa trof. Onze plannen wijzigen zou ook hier betekenen dat we verpakkingen moeten vernietigen en dat doen we in de huidige context liever niet.
Zo'n 90% van al het blik is namelijk gemaakt van staal en dus magnetisch.
Het eerste bier in blik werd daarom pas in 1935 verkocht na de uitvinding van verbeterde naden en een coating voor de binnenkant op basis van vinyl. De brouwers waren in het begin erg terughoudend, maar Krueger was de eerste brouwerij die het aandurfde.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever.
In de supermarkten biedt AB InBev nu ook blikjes bier aan van 35,5 cl, als extra optie naast de gebruikelijke 33 cl. Dat bevestigt de Belgische brouwer. Of de grotere blikjes een blijver worden, hangt af van een evaluatie. Het gaat om een tijdelijke promotie, aldus de brouwer, waarbij consumenten 2,5 cl gratis krijgen.
Coca‑Cola zero sugar is vernieuwd
' Omdat we je altijd de beste smaak willen bieden, maakten we een suikervrije Coca‑Cola die nog dichter bij de smaak ligt van Coca‑Cola original taste. We vragen je de nieuwe Coca‑Cola zero sugar te proeven en willen van je weten: 'Is dit de beste Coca‑Cola ooit? '
In 1810 vond de Brit Peter Durand het metalen conservenblik uit en kreeg ook het patent erop. De eerste conservenblikken waren zware trommels die moeilijk te openen waren, met messen of zelfs beitels. Pas nadat blikken van dunner metaal werden gemaakt, zo'n 50 jaar later, werden er ook speciale blikopeners ontwikkeld.