Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof.
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin, dit is alleen niet het geval als de kleding niet gestoomd mag worden. Dan is het slechts een cirkel met een kruis er doorheen.
De stoom zorgt voor een “reshaping” van je trui. Je kunt je wollen trui net zo strijken als andere kledingstukken, het hoeft niet heel voorzichtig. Het enige wat je niet moet strijken zijn de boorden van je trui.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Als wij uw winterjas stomen, zal het dons weer zijn oorspronkelijke kwaliteit krijgen. Door intensief gebruik is het dons in uw jas plat geworden. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit. Als wij uw donsjas stomen zal het dons weer los komen en zal u het weer heerlijk warm krijgen.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Vereist het wasvoorschrift dat je het kledingstuk kletsnat moet laten drogen, dan mag je de was niet laten centrifugeren. Tip: Is de kleding geschikt voor de droger? Let dan op de verschillende droogniveaus.
Stomen is superhygiënisch
Je kleren ruiken niet alleen fris, ze zijn ook echt fris. De kledingstomer doodt maar liefst 99% van de bacteriën. Ook geschikt voor mensen met smetvrees dus.
Ook voor het opfrissen van wasgoed gebruik je de stoomfunctie. Dat is handig als je shirt na één dag dragen muf ruikt, maar nog geen vlekken heeft. Of wanneer je trui al een lange tijd in de kast ligt. De wasmachine frist je was op met stoom, zonder water toe te voegen.
Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Door het vocht in de ruimte, droogt je kleding op zonder (of minder) kreukels. Hang je kleding daarom aan een kledinghanger in de badkamer. Het stoom van de douche zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich ontspannen waardoor kreukels op natuurlijk wijze verminderen.
Een kledingstomer is een ideale manier om kreukels uit kledingstukken van synthetische materialen, zoals polyester, te halen! Als je synthetische stoffen strijkt, moet je goed opletten dat de stof niet smelt. Bij stomen heb je dit probleem niet.
Je kunt zowel 65%/ 35% katoen en 100% polyester prima in de wasmachine wassen. Bovendien is het een fabel dat je het materiaal niet zou kunnen strijken, omdat dit te heet wordt. Het is aan de andere kant wel belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Zoals we al eerder zeiden: stoom doet wollen items goed. De wasmachine is een no-go voor je wollen jas. Sommige wollen items mag je gelukkig wel met de hand wassen, maar jassen kan je beter aan de (stoom-)specialist overlaten.
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Jumbo Stomerijservice
Veel Jumbo winkels hebben een stomerijservice. Vakbekwame medewerkers reinigen je kleding met behulp van de nieuwste machines. Alle benodigde vergunningen zijn in huis en we voldoen aan alle Europese milieueisen. Je kleding is bij Jumbo dus in goede handen.
Zijde laten stomen zorgt dat de kleur, glans en structuur beter behouden blijft. Als je zijde wast, voelt de stof daarna iets slapper en soepeler aan omdat er een beetje van de beschermende sericine is verdwenen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je dit wilt.