Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Het Offerfeest vindt in 2022 plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht en houdt de NVWA toezicht op onbedwelmd slachten in deze erkende slachthuizen.
De twee belangrijkste Islamitische feestdagen zijn de dag van Al-Fitr en de dag van Al-Adha. De eerste, de dag van Al-Fitr, kennen wij hier ook wel als het Suikerfeest. Dit feest vindt plaats op de eerste dag van de islamitische maand Shawwal, meteen na de maand Ramadan en duurt één dag.
Het Offerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op vrijdagavond 8 juli 2022. 10-12 Dhu 'l-Hidja. Het Offerfeest (Eid al-Adha, 'Slachtfeest', 'Feest van Ibrahim' of 'Schapenfeest') is het belangrijkste feest van de islam.
Overdag vast je, pas na zonsondergang mag je eten. Het vasten is een herdenking van de bevrijding van de profeet Mousa - oftewel Mozes - en zijn volk van de farao. De maaltijd wordt bij sommige stromingen van de islam gezien als herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark.
Constitution Day. Op 24 september 1993 werd Combodja weer een koninkrijk. Nationale feestdag ter herinnering aan dit feit.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
Eid slaat op de festiviteiten zelf en Moebarak betekent gezegend. De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.
“Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhoe al-Hidzjah), na voltooiing van de hadj. Dit is ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan. Zowel het Eid al-Fitr als het Offerfeest oftewel Eid al-Adha duren drie dagen.
Dit kan per land verschillen en dat verklaart ook waarom in het ene land het vasten al is begonnen en start de ramadan in een ander land een dag later. Start ramadan: in 2022 is de verwachting dat de ramadan start op 1 april en dertig dagen duurt. 30 april is dus ongeveer het einde van de ramadan.
Hemelreis van de profeet Mohammed. De 27ste van de islamitische maand Radjab is de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolgende reis naar de hemel. Deze miraculeuze gebeurtenis wordt 's avonds in de moskee, in de 'gezegende nacht' herdacht.
Het offeren is sterk aanbevolen voor man, vrouw, jong, oud, getrouwd, vrijgezel, ingezetene en reiziger (met uitzondering van de bedevaartganger).
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Je verricht het Eidgebed thuis net zoals je dat voorheen met de imam in de moskee deed. Het Eidgebed kent geen adhaan of iqaama en kun je vanaf 15 minuten na zonsopkomst tot ongeveer een kwartier voor dohr verrichten.
Het Eidgebed bestaat uit twee raka'aat:
En vervolgens zeg je hardop soerah al-faatiha en soerah alghaashia. Het offeren op eid al-Adha mag pas plaatsvinden na het eid gebed. Een offer dat voor het eid gebed gebracht wordt, is niet aan te merken als een offer.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Het Suikerfeest - ook wel het "Kleine Feest" (Turks: Şeker Bayramı) - is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Asjoera, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.