Kleding wordt vaak gemaakt van katoen, polyester en elastaan. Elastaan is beter bekend als spandex of lycra. Daarnaast worden ook synthetische vezels gebruikt zoals viscose (kunstzijde), polyamide, acryl en nylon, en natuurlijke vezels als wol (merino, kasjmier, schaap), leer en zijde.
Tegenwoordig wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings-)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.
Voor kleren zijn grondstoffen nodig. Denk aan katoen en wol, verkrijgbaar door katoenplanten te verbouwen of schapen te scheren. Of synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, die gemaakt worden van aardolie.
Katoen en kokos zijn zaadvezels. Linnen, hennep en brandnetel zijn bastvezels. Onder de natuurlijke grondstoffen valt ook de wol van het schaap. En er zijn meer dieren met haar waar we mooie textiel van kunnen maken zoals van geiten, kamelen, lama's en natuurlijk de zijderups.
Gucci zegt dat honderd procent van zijn producten in Italië worden geproduceerd, waar de rechten volgens het bedrijf worden nageleefd. Het bedrijf heeft echter meer dan 3.000 onderleveranciers en het is ons niet duidelijk wat in deze werkomgevingen het beleid is met betrekking tot de naleving van rechten.
Koop je een riem van Gucci, dan weet je dat je een van de beste lederen draagt. We zien prijzen gelijk aan kwaliteit, en daarom houden luxe merken hun prijzen hoog. Koop je iets wat veel geld kost, dan moet het wel goede kwaliteit zijn…
Gucci heeft een controlesysteem dat vertelt of alle gekochte tassen authentiek zijn of niet. De Controllato Card bewijst dat de tas door de kwaliteitscontrole is gekomen. Op de kaart staat GUCCI in hoofdletters in het midden en Controllato is in kleine letters geschreven. Daaronder staan de cijfers 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
China is verreweg de grootste exporteur van kleding in de wereld. Vanaf 1979 stelde de Volksrepubliek China zich meer open voor internationale handel via flinke economische hervormingen.
Het verschil tussen duurzame kleding en normale kleding is met name de productie van de stof en het type stof dat gebruikt wordt voor de kleding. Katoen is een veelgebruikte bouwstof voor kleding dat een groot effect heeft op het milieu. Zo heeft de katoenplant erg veel water nodig en put de bodem snel uit.
Goederen en kleding kunnen milieuonvriendelijk zijn omdat ze komen uit de bio-industrie, er teveel bestrijdingsmiddelen of antibiotica bij gebruikt worden, de afbreektijd (de persistentie) te groot is, de winning van grondstoffen ten koste gaat van (tropisch regen)woud en de biodiversiteit, er kinderarbeid en geen ...
Polyester, acryl en elastaan
Bij het wassen van kleding komen er namelijk vezels los, die via het riool in zee belanden. Synthetische kledingvezels zijn niet biologisch afbreekbaar, en daarom heel slecht voor het leven in de oceaan.
De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
Vanaf de 20ste eeuw werd de productie meer en meer uitbesteed aan landen met lagere lonen. Bangladesh en China zijn op dit moment de grootste exporteurs van kleding. In het overgrote deel van de labels in onze kleding staat dan ook 'made in China' of 'made in Bangladesh'.
Zo heeft het land een strategisch fijne ligging, het is een makkelijke toegangsweg voor de Europese markt. Ook biedt Turkije een rijke bron aan grondstoffen zoals katoen, die worden gebruikt bij de productie van kleding. Het land heeft goede handelsovereenkomsten gesloten met de Europese Unie en andere landen.
Vervuiling van de oceaan door kleding
Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester.
Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.
Shein degradeert kleding tot een ultiem wegwerpproduct
Bovendien staat het internet vol met negatieve reviews van consumenten die zich verbazen over hoe slecht de fit en kwaliteit van Shein items zijn (53% van de reviews op Trustpilot is negatief).
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
Het label met het serienummer wordt door velen beschouwd als de beste manier om echt van nep Gucci te onderscheiden. Het Gucci serienummer bevindt zich meestal op een stukje leer, dat bovenaan aan de binnenkant van de tas is genaaid; het is niet aan alle kanten vastgenaaid.
Originele merktassen hebben namelijk een eigen hardware. Daarop zijn de labels vermeld. Je kunt ook erachter komen of tassen origineel zijn, door te kijken naar de ritsen. Een origineel tas kan heel goed open en dicht ritsen.
Check de binnenkant van de tas
Elke Christian Dior heeft aan de binnenkant een zogenaamde heat stamp en rits. Dat weten vervalsers ook, dus gebruiken zij ook heatstamps. Maar vooral de rits is gemakkelijk te herkennen. Deze moet namelijk altijd precies in het midden zijn gestikt.