Een ileostoma produceert tussen de 750 tot 1000 milliliter waterige tot brijachtige ontlasting per 24 uur.
Een ileostoma is een stukje dunne darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma.
Een goed functionerende stoma produceert maximaal 1500 ml per dag. Na het aanleggen van een ileostoma is het volgen van speciaal dieet niet nodig, alles mag gegeten en gedronken worden. Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.
Een normale productie is tussen 500 en 700 ml. In de beginperiode na de stoma-aanleg kan de hoeveelheid hoger zijn! Vochtverlies Om het vochtverlies aan te vullen moet u net zoveel glazen/mokken vocht extra drinken als het aantal keren legen. Dus als u 300 ml ontlasting verliest moet u 300 ml extra drinken.
Mensen met een colostoma, kunnen last krijgen van gasvorming, windjes en obstipatie.
Doordat er een koolstoffilter in het stomazakje zit, kunnen u en anderen het niet ruiken. U zal uw stoma niet ruiken: de zakjes voor darmstoma's hebben filters die de geur tegenhouden. Maar bij de verzorging merkt u wel dat bepaalde voedingsmiddelen geur afgeven. Denk aan ui, knoflook, koolsoorten en peulvruchten.
Bijvoorbeeld: leegt u het zakje vijf keer: 5x150=750 ml. U kunt ook uw stomazakje legen in een maatbeker, dan ziet u precies hoeveel erin zat. Een normale stomaproductie is tussen de 500 en 750ml per dag (24 uur). In de beginperiode na het aanleggen van de stoma kan de hoeveelheid hoger zijn.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon. Gemiddeld moet een ileostomadrager het zakje 6 à 8 keer per 24 uur legen. Als er sprake is van dunne ontlasting dan neemt het aantal keren legen toe.
Een darmstoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm, dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm, dan spreken we over een ileostoma. De darmstoma kan ook nog op verschillende manieren worden aangelegd, namelijk dubbelloops of enkelloops.
Dikkedarmstoma: colostoma
Deze kunnen daardoor op elk moment naar buiten komen. Meestal produceert de stoma volgens een herkenbaar patroon een aantal keren per dag vaste ontlasting. Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd: hoger of lager.
De dunne darm kan verder worden opgesplitst in de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum). De vele enzymen in de dunne darm breken het voedsel af tot kleinere deeltjes die vervolgens makkelijker in ons lichaam zijn op te nemen.
Gevolgen van een high output stoma Door de hoge stomaproductie is er een verhoogd risico op uitdroging en een tekort aan belangrijke zouten. Wanneer de hoge stomaproductie lang aanhoudt, bestaat er ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van ondervoeding.
Reinig de huid rond de stoma voorzichtig met vochtige gaasjes. Werk van buiten naar binnen. Douchen mag ook, maar richt de douchekop niet op de stoma om beschadiging van het slijmvlies te voorkomen. De huid om de stoma mag gewassen worden met niet vette zeep (op een vette huid plakt geen nieuwe plak).
Geschikt tijdstip
De verzorging kan het beste plaatsvinden op een tijdstip dat de productie van de stoma zo laag mogelijk is. Meestal is dit 's ochtends. Na enkele dagen mag u douchen. Leeg eerst het stomazakje en verwissel het zakje na het douchen.
Seks is niet het eerste waar je aan denkt als je net een stoma hebt gekregen. Door de operatie kan de zin in seks verdwijnen. Toch hoeft een stoma geen belemmering te zijn voor een prettig seksleven.
Meestal gaat het om het uiteinde van uw dunne darm. Meestal zit de ileostoma aan de rechterzijde van uw buik, onder uw navel.
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
De stoma heeft geen zenuwuiteinden, hierdoor is deze gevoelloos. In de stoma bevinden zich veel kleine bloedvaatjes waardoor de stoma iets kan bloeden bij aanraking. Omdat de stoma geen sluitspier heeft, kan er op elk moment ontlasting, urine of gasvorming komen.
U kunt nog steeds aan uw 2 ons groenten en 2 stuks fruit komen. Bepaalde soorten groenten en fruit hebben wel een stevige schil (vooral aardappels en appels), dus die kunt u beter van tevoren schillen om problemen zoals verstopping te voorkomen.
Tot wel bijna 50 procent van de mensen die een stoma hebben, ervaart achteruitgang in kwaliteit van leven. Bij mensen die al langer dan 11 jaar een stoma hebben, is het aantal mensen dat hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaart gedaald tot 20 procent.
In principe mag u alles doen met uw stoma. Bij tillen moet u er alleen wel op letten dat u niet te zwaar tilt; we adviseren een gewicht van gemiddeld 5 tot maximaal 15 kilo.
Stomapijn kan veroorzaakt worden door een ontsteking, verklevingen of een pijnlijk stomarandje. Het stoma produceert meer en vaak geel/groen vocht. Uw huid rondom het stoma kan rood en gevoelig zijn. Behandeling: maak het stoma vaker schoon met veel water.