In het geval van financial lease ben je economisch eigenaar en word je aan het einde van je contract ook juridisch eigenaar. Dat betekent dat de auto van jou is en je ermee mag doen wat je wilt. Je kunt de auto houden of verkopen.
Wanneer je op dit moment in een lease auto rijdt en het betreft een lopend contract bij de leasemaatschappij dan kan je niet zomaar je lease auto verkopen. Leasewagens zijn tot en met de einddatum van het contract eigendom van de leasemaatschappij en kan je als leaserijder de auto niet zomaar verkopen.
Zodra de termijnen zijn afgelopen, bent u volledig eigenaar van de lease auto en kunt u de auto verkopen. Wilt u tussendoor de auto verkopen omdat u bijvoorbeeld een grotere nodig heeft voor uw werkzaamheden, dan kunt u ook dit contract afkopen of aflossen. Daarna bent u vrij om hem te verkopen.
Kan ik mijn leaseauto verkopen? Ja, dat is toegestaan. Zelf je lease auto verkopen mag, mits je daarvoor toestemming hebt van de leasemaatschappij als die de eigenaar van het voertuig is. In dat geval moeten daar de benodigde machtigingsformulieren worden opgevraagd.
Leaseplan / ANWB: Inmiddels zijn er berichten dat Leaseplan en ANWB meer open staan voor contractovername van de private lease auto. Zij rekenen hiervoor 199 euro. XLeasy: de overname kosten zijn hier 250€ voor administratiekosten. Ford: De overnamekosten bij Ford private lease bedragen 295 euro.
“Om op te zeggen, moet u een brief sturen naar de leasemaatschappij. Als u de leaseovereenkomst per e-mail of via internet hebt gesloten, kunt u ook met een e-mailbericht opzeggen.” “Bij opzegging dient u een opzeggingsvergoeding te betalen.
Het korte antwoord is: ja, bij de meeste leasemaatschappijen kun je een private lease contract op een andere naam laten zetten. Bijvoorbeeld op de naam van je ouders of op naam van een vriend. Dit kan je bijvoorbeeld helpen om een hypotheekaanvraag rond te krijgen zonder dat je private leasecontract je in de weg zit.
Je moet bij financial lease altijd het openstaande bedrag (de schuld) aflossen. Kun je het contract niet meer betalen? Dan moet je het voertuig verkopen. Als het dan nog niet genoeg is zul je ergens het verschil moeten betalen.
Private leaseauto eerder inleveren
Meestal is dit geen probleem. De eerste 12 maanden zit je vaak wel aan het contract vast. Daarna kun je je leaseauto eerder inleveren. Als het gaat om bepaalde persoonlijke omstandigheden, zoals een echtscheiding of ontslag, dan kun je je contract kosteloos opzeggen.
In een leasecontract is vaak opgenomen dat u de leaseovereenkomst niet eenzijdig kunt opzeggen gedurende de looptijd van de lease. De meeste leasemaatschappijen bieden u echter wel de mogelijkheid om uw resterende verplichtingen af te kopen door een afkoopsom te betalen.
Je betaalt een percentage van de resterende maandtermijnen wanneer je jouw leasecontract wil opzeggen. Dit ligt tussen de 30% en 50% afhankelijk van de leasemaatschappij. Eerder inleveren van jouw private lease auto kan dus een duur grapje zijn als je dit aan het begin van het contract doet.
Private lease overkopen
Wanneer een private leasecontract afloopt, heb je een aantal opties: afhankelijk van de gekozen looptijd van het contract is het mogelijk om je contract te verlengen, een nieuwe private leaseauto uitzoeken of besluiten om (weer) een auto te kopen in plaats van privé leasen.
Financial lease of Operational lease
Wil je zo'n contract overnemen, dan moet je altijd eerst kijken of er een waarde is opgebouwd. Is dat zo dan moet degene die het contract overnemen vaak de opgebouwde waarde vergoeden. Om te bepalen of er een waarde is opgebouwd moet je weten wat de dagwaarde van de auto is.
Jouw financial lease afkopen of eerder aflossen, kan dat? Ja dat kan zeker! Het maakt hierin niets uit of je de looptijd van je financial lease helemaal uitzit of niet. Je kunt er dus gerust voor kiezen om versneld af te lossen of de leaseovereenkomst af te kopen.
Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen. Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft.
Een slottermijn is een bedrag dat aan het einde van de leaseperiode nog niet is afgelost. Over dit bedrag betaal je tijdens de looptijd van het leasecontract alleen rente, je lost niets af. Aan het einde van de looptijd los je de slottermijn in één keer af, na afloop van de laatste leaseperiode.
Dat kan. Na het einde van het leasecontract kunt u de auto overnemen van de leasemaatschappij. In sommige gevallen is dat interessanter dan een nieuwe auto leasen en goedkoper dan een auto kopen bij de dealer.
Stel dat je een leasecontract bent aangegaan voor 200 euro per maand met een looptijd van vier jaar, en je wil na twee jaar van je contract af. Dan betaal je iedere maand die je eerder opzegt een boete van 40% van 200 = 80 euro. Aangezien je in dit geval 24 maanden eerder opzegt, betaal je dus 80 euro x 24 = 1920 euro.
Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades verrekend. Dit zijn bijvoorbeeld krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden leaseauto van een paar jaar.
Bij financial lease (de geldlening met pandrecht) ben je zelf eigenaar van een auto of machine, terwijl bij operational lease de bank of leasemaatschappij eigenaar is van het bedrijfsmiddel.
Tegenwoordig is deze grens verlaagd bij de meeste partijen en mag je leasen zodra je bevoegd bent om te rijden; 18 jaar dus. Bekijk voor de zekerheid de vereisten op de website van de leasemaatschappij in kwestie, soms is private lease nog aan leeftijd gebonden en is leasen pas mogelijk vanaf 21/22 jaar.
Je betaalt dus geen 'meer' kilometerkosten, maar bij financial lease ben je wel zelf verantwoordelijk voor de verzekering, belasting- en brandstof. Als je auto reparatie of onderhoud nodig heeft bepaal jij zelf waar, die kosten die daarbij komen kijken zijn ook voor jou.
Om je direct antwoord op de vraag te geven of je een leaseauto mag uitlenen: ja, dat mag. Je hebt een leasecontract afgesloten waarbij jij de auto mag besturen, maar eigenlijk mag iedereen met een geldig rijbewijs de leaseauto besturen. Gelukkig is de auto op dat moment ook gewoon verzekerd.
Je kunt leaseauto's niet herkennen aan hun kenteken. Hooguit door een sticker of nummerplaat van de leasemaatschappij.
Als beide inkomens nodig zijn voor een positief plaatje, dan moeten beide partners ook tekenen. Toetsing en registratie bij BKR vindt dan ook plaats op beide personen. En dan ben je dus beide contractpartij. Er zijn leasemaatschappijen die altijd beide echtgenoten/partners als contractpartij opnemen en laten tekenen.