De minimale spuitdikte bedraagt 3cm. Wij spuiten maximumhoogtes tot 15cm om voldoende druksterkte te kunnen garanderen. 1 spuitlaag is ongeveer 4 à 6 cm.
Om die nieuwe energie-eisen te respecteren, heb je de volgende vloerisolatie diktes nodig: Dikte gespoten PUR: vanaf 10 à 11 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 à 10 cm. Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 14 à 15 cm.
Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Wat is de droogtijd van een gespoten PUR vloerisolatie? Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
De dikte bedraagt gemiddeld 6 tot 8 centimeter. Deze wat dikkere laag is nodig voor een correcte temperatuurverdeling. De dikte van de chape boven de leidingen moet minstens 30mm bedragen.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Gespoten PUR (of polyurethaanhardschuim) ontstaat door de exotherme reactie van twee vloeistoffen: polyol en isocyanaat. Deze twee componenten worden vermengd in het spuitpistool en harden al enkele minuten na het spuiten uit. De luchtbelletjes in het geëxpandeerde schuim zorgen voor een hoge isolatiewaarde.
Wanneer de glaswolvloerisolatie eenmaal is bedekt met een topvloer kunt u er zonder problemen overheen lopen, ook met blote vloeten. Dit geldt ook wel voor isolatieplaten gemaakt van PUR. Wanneer er PUR wordt gebruikt is het verstandig de eerste paar dagen de woning niet te betreden.
Gemiddeld gesproken kan je je voor gespoten PUR verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per m2. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan via onze online offertepagina. Wens je zelf te isoleren, dan kan je gebruikmaken van EPS platen.
Lucht heeft de grootste isolatiewaarde van alle materialen. Ja pur isoleert beter omdat het fijnere luchtbelletjes heeft. Maar het enige verschil is dat pur dan wat dunner kan zijn dan andere materialen. Pur platen type harde persing van 6 cm dik isoleren evenveel als piepschuim, rockwool, glaswol van 8 cm dik.
Vloerisolatie. Met vloerisolatie behaalt u over het algemeen het hoogste rendement. De minimale hoogte die uw kruipruimte nodig heeft om te kunnen isoleren is 50 cm bij een betonnen vloer en 35 cm bij een houten vloer.
Het PUR schuim is uitermate geschikt voor het naadloos isoleren van spouwmuren, vloeren, gevels en daken. PUR schuim is tevens goed bestand tegen vocht en heeft een goede isolatie waarde. (Lambdawaarde van 0,035 W/mk).
Wat maakt purschuim giftig? Bij het mengen, aanbrengen en uitharden van purschuim komen verschillende chemische stoffen vrij. De belangrijkste en daarmee de gevaarlijkste stof die daarbij vrijkomt is isocyanaat. Het is al langer bekend dat er bij het aanmaken van purschuim giftige stoffen vrijkomen.
Verschillende soorten pir/pur
Zoals bovengenoemd is het pur aan te brengen door het te spuiten, dus vloeibaar, of door pir platen aan te brengen. U kunt de kruipruimte isoleren met pur op de manier zoals u dat wilt. De hardschuimplaten kunnen bijvoorbeeld in pakken gekocht worden.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
De Fomicom spuitschuimen zijn tweecomponenten PUR schuimen die opgebouwd zijn uit [minimum 95%] gesloten cellen wat zorgt voor een perfecte luchtdichtheid. Goede isolatie is immers maar zo degelijk als zijn zwakste schakel. Om energieverlies uit te sluiten dient alles perfect afgedicht te zijn.
De prijs van vloerisolatie met pur schuim hangt onder meer af van het totaalaantal vierkante meters dat van isolatie moet worden voorzien. Gemiddeld gesproken kost pur vloerisolatie tussen 15 en 20 euro per vierkante meter voor een isolatielaag met een dikte van 8 à 10 centimeter.