Het uitzendbureau heeft als juridisch werkgever alle risico's af te dekken en pakt ook de werving op. Dit levert per functieprofiel andere kosten/risico's op. Deze kosten verwerkt het uitzendbureau in de omrekenfactor of het tarief.
Een uitzendkracht kost u het bruto uurloon plus 90% tot 100%. In het uitzendtarief zijn de volgende kosten verwerkt: ✓ Kosten voor loonadministratie. ✓ Risico op doorbetaling bij ziekte, uitval of verlof.
Uitzendbureaus hanteren verschillende marges. Veel bureaus berekenen een marge van 25-35 % boven het bruto loon. Het kan interessant zijn om een aantal uitzendbureaus te bellen en een prijsvergelijking te doen.
Hoe verdient een uitzendbureau dan? Als uitzendkracht krijg je altijd een loon conform cao en eventuele andere vergoedingen. Dit loon krijg je uitbetaalt van het uitzendbureau. Dit is een netto loon waarin alle belastingen en sociale lasten (brutoloon) af zijn.
Als je begint bij een uitzendbureau, krijg je (bijna altijd) een 'uitzendovereenkomst met uitzendbeding' aangeboden, tenzij expliciet in je contract staat dat dit beding niet van toepassing is. Vanaf 1 september 2023 moet sowieso in je contract staan of het beding wel of niet van toepassing is.
Wat een mogelijk nadeel kan zijn wanneer je werkt via een uitzendbureau, is dat je geen vastigheid en zekerheid hebt over het aantal uren en de duur. Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie in dienst treedt krijg je een contract voor een (on)bepaalde tijd, met een vastgesteld aantal uren.
Als grootste nadeel van uitzenden horen wij toch vaak de kosten. Veelal denken werkgevers, onterecht, dat de omrekenfactor de winstmarge is voor het uitzendbureau. Wat vaak vergeten wordt is dat als je zelf personeel in dienst neemt, je ook te maken krijgt met werkgeverslasten en verzekeringen.
Je betaald de fee pas als je iemand hebt aangenomen. Als je voor jezelf een inschatting wil maken van de kosten voor het werven van een nieuwe medewerker: ga ervanuit dat de kosten gemiddeld rond de 25% liggen van het fulltime, bruto jaarsalaris van de functie die je zoekt. Benieuwd wat de fee is voor jouw vacature?
Het inhuren van een uitzendkracht kan op papier in eerste instantie duurder lijken dan de inzet van een eigen vaste medewerker. Echter, het uurtarief van een uitzendkracht is inclusief vakantiegeld, vakantiedagen, risico van (langdurige) ziekte, de kosten van salarisverwerking, kosten van organisatie, werving, etc.
In de meeste gevallen mag je een uitzendkracht na 1.040 uur, dus 26 weken fulltime werk, zelf een contract aanbieden. Als je de uitzendkracht in dienst neemt vóór afloop van het uitzendcontract, ben je een boete verschuldigd.
Het kan ook zo zijn dat je via het uitzendbureau blijft werken voor verschillende opdrachtgevers. Als dat het geval is, mag je maximaal 6 tijdelijke contracten hebben in een periode van 4 jaar. Pas na die periode moet het uitzendbureau je een vast contract aanbieden als ze je in dienst willen houden.
Het loon van de uitzendkracht wordt betaald door het uitzendbureau, maar is gebaseerd op de geldende lonen bij de gebruiker. Het loon van de uitzendkracht mag immers niet lager zijn dan het loon dat hij zou ontvangen indien hij onder dezelfde voorwaarden als vaste werknemer zou aangeworven zijn door de gebruiker.
Het uitzendbureau betaalt jou wekelijks je gewerkte uren. Dat is een netto loon waarin alle belastingen en sociale lasten (brutoloon) al af zijn. Daarnaast heb je recht op verlofdagen en vakantiegeld. Verlofdagen worden niet per week uitbetaald, maar opgespaard voor als je een vrije dag wil opnemen.
Het uurtarief voor een uitzendkracht is bij ons altijd inclusief: uurloon medewerker. kosten voor ziekte ( risico), vakantiedagen en vakantiegeld, feestdagen. kosten voor sociale premies, verzekeringen en werkgeverslasten.
Dat kan!Er zijn eigenlijk geen specifieke regels verbonden aan het starten van een uitzendbureau.
Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt.
Met behulp van een uitzendbureau kun je flink wat tijd besparen. De tijd die nodig is om openstaande vacatures in te vullen, is bij een uitzendbureau aanzienlijk korter. Wanneer je het werk aan een uitzendbureau uitbesteedt, profiteer je namelijk van een sneller wervingsproces.
Het werken bij een uitzendbureau heeft veel voordelen. Naast verschillend werk, gemak, flexibiliteit en loopbaanadvies zijn er nog talloze andere voordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij solliciteren, werken in functies waar je normaal niet op solliciteert of snel geldverdienen.
Net als vaste werknemers hebben ook uitzendkrachten recht op een eindejaarsuitkering, als dat bij de werkgever zo geregeld is.
Uitzendbureaus hebben er voor gekozen om wekelijks uit te betalen, zodat studenten altijd geld hebben en niet hoeven te wachten tot het einde van de maand. Het is aan jou hoeveel geld je krijgt. Als jij weet dat het volgende week een dure week wordt, kan je hier rekening mee houden en extra gaan werken!
Een uitzendkracht kost u het bruto uurloon plus 90% tot 100%. In het uitzendtarief zijn de volgende kosten verwerkt: ✓ Kosten voor loonadministratie. ✓ Risico op doorbetaling bij ziekte, uitval of verlof.
Kostprijs van een interim
Alle papierwerk verloopt via het interimkantoor, dat verantwoordelijk is voor de relatie met de werknemer. Een uitzendkracht kost je ruwweg het dubbele van het normale bruto uurloon van een werknemer in een gelijkaardige functie.
Veel uitzendbureaus hanteren een termijn van minimaal 1040 gewerkte uren voordat een opdrachtgever een uitzendkracht kosteloos kan overnemen van het uitzendbureau. Deze 1040 uren staan gelijk aan 26 werkweken van 40 uur per week, waarbij de uitzendkracht via het uitzendbureau werkt.
Meestal geldt in de uitzendbranche een termijn van vijftien kalenderdagen bij een opdracht voor onbepaalde tijd. En voor een opdracht voor bepaalde tijd geldt dat deze in principe niet tussentijds opzegbaar is, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
Jazeker!Je mag jezelf bij zo veel uitzendbureaus inschrijven als je zelf wilt. Er bestaat geen wet- of regelgeving die jou daar van weerhoudt.