Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [15][16].
Positieve effecten van seks
Seks heeft (uiteraard) ook positieve effecten op je gezondheid. In relatie tot krachttraining en spiermassa- en –krachtopbouw is het belangrijkste positieve effect van seks dat het het stresshormoon cortisol verlaagt. Niet alleen heeft seks dit effect, maar ook masturbatie.
Testosteron wordt alleen gebruikt bij jongens, mannen en vrouwen na de overgang. Als vrouwen in de vruchtbare leeftijd dit medicijn gebruiken: het is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby. Het kan zorgen voor mannelijke kenmerken bij de baby. Gebruik het daarom NIET als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om te kiezen voor gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten om de testosteronspiegel gezond te houden. Deze zitten bijvoorbeeld in olijfolie, noten en avocado's. Een dieet dat rijk is aan dit soort vetten blijkt een boost te kunnen geven aan de productie van testosteron.
In de eikel en clitoris komen allerlei zenuwuiteinden samen. Daardoor zijn ze allebei heel gevoelig. Als je al in die spanning van de seks zit, kan je uit reflex zo'n schokkende beweging krijgen.
Tijdens een vrijpartij komen stoffen vrij in het lichaam van zowel de man, als de vrouw. Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie.
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.
Vitamine D is een hormoon dat o.a. voor de aanmaak van testosteron zorgt. Helaas heeft de meerderheid van de Nederland bijna altijd te weinig vitamine D in zijn bloed heeft. Dat komt omdat onze voeding weinig vitamine D bevat en we het dus vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben.
Zorg voor genoeg seksuele prikkels. Elkaar masseren en strelen kan helpen. U kunt erectie-pillen of andere hulpmiddelen proberen. Bespreek dit met uw huisarts.
Testosteron wordt geproduceerd in de bijnieren en (bij mannen) in de teelballen (testes), ongeveer 7 mg/dag bij mannen. Onderdeel van de testes zijn de leydigcellen, waar cholesterol omgezet wordt in testosteron. Bij vrouwen wordt de testosteron in kleine hoeveelheden aangemaakt in de eierstokken en in de bijnieren.
Een hoge testosteronspiegel wordt onder andere in verband gebracht met een gespierd lichaam, vroeg ontstaan van gezichtsbeharing, oksel- en schaamhaar en vroege verandering van de stem bij mannen. Bij een overmaat kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen en worden ze vroeg kaal.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Een klein beetje cafeïne kan de afgifte van testosteron stimuleren (58, 59). Pas wel op, want te veel koffie kan juist voor de aanmaak van cortisol zorgen (60, 61, 62). Er zijn aanwijzingen dat veel groene thee weer ongunstig is voor het testosteronniveau (63, 64).
Suiker slecht voor testosteron
Het was duidelijk dat mannen met een hoog suikergebruik een bijna 2,5 keer grotere kans hadden om een laag testosteron te ontwikkelen. Uiteraard heeft dit tevens te maken met de toename van het gewicht en de BMI (Body Mass Index).
Op Europees niveau zijn urologen het eens over een grens: te laag testosteron is een testosteron waarde van 12 nmol/l of lager. Endocrinologen leggen de grens wat lager bij 10,5 nmol/l.
Het komt vooral voor bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man is soms niet meer zo stijf als die van een jonge man, maar nog wel hard genoeg voor seks. Door bepaalde buigingen tijdens de seks kan in de loop van de tijd littekenweefsel ontstaan.
Dit kan vanaf 40 jarige leeftijd al ontstaan en kan toenemen met de leeftijd. De erectie wordt dan minder stevig en kan minder lang aanhouden. Dit kan leiden tot hindering bij het seksueel verkeer, omdat penetratie niet goed meer lukt. De erectiestoornis kan voor wrijving zorgen in de relatie.