Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Aan de achterkant van een luidspreker zitten de luidsprekerterminals, waar de kabels van de versterker op worden aangesloten. De meeste luidsprekers hebben een rode (plus) en zwarte (min) aansluiting voor respectievelijk het positieve en negatieve signaal van de versterker.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Re: Hoeveel Watt bij 6Ohm
Dus in principe moet dit lukken met een 60 tot 65 Watt bij 6 Ohm. Natuurlijk weet ik ook wel dat niet elke versterker hetzelfde presteert bij deze cijfers en dat dit ook afhankelijk is van het karakter van de versterker (en speaker).
Simpel, je moet ervoor zorgen dat de versterker waarop je de speakers aan wilt sluiten ook met die weerstand overweg kan. Indien je speakers met een weerstand van 8 ohm hebt dan is er eigenlijk weinig om je druk over te maken. Zo goed als elke versterker kan met 8 ohm speakers overweg.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
De meeste luidsprekers hebben een impedantie (weerstand) van 8 Ohm. Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker.
De meeste versterkers kunnen luidsprekers aansturen die een een impedantie hebben van 4* tot 8 Ohm. Maar let op: als je meer dan 1 paar luidsprekers tegelijk gaat aansturen (paar A + paar B) dienen beide paren luidsprekers allebei 8 Ohm te zijn.
Wanneer je wilt weten hoe hard je luidspreker geluid kan afspelen, dan kijk je naar de gevoeligheid. De gevoeligheid van een luidspreker wordt uitgedrukt in decibel en geeft de geluidsdruk in decibel gemeten vanaf 1 meter afstand bij een vermogen van 1 Watt.
Impedantie is het begrip waarmee in de elektrotechniek de weerstand wordt aangegeven die een wisselstroom ondervindt in een geleider. Kort gezegd is het een wisselstroomweerstand. Die weerstand is het gevolg van de eigenschappen die de geleider heeft.
Zakt de impedantie van de luidspreker bij een bepaalde frequentie naar 4 ohm, dan zal de versterker 2 x 200 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte. Zakt de impedantie naar 2 ohm, dan zal de versterker 2 x 400 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Wanneer een versterker een harder geluid moet produceren dan deze daadwerkelijk kan, zal het harde geluid worden geproduceerd tot aan de grens/maximum van de versterker en niet verder. De versterker knipt als het ware alles af wat boven de maximale grens uitkomt en dit noemen we “Clipping”.
In ons voorbeeld van een speaker met 100 watt, denken veel mensen dat ze op veilig spelen door een versterker te nemen die maar 50 watt kan aanbieden. Maar, de 50 watt betekent dat de versterker slechts tot 50 watt kan aanbieden zonder dat het geluid gaat vervormen.
Als je de specificaties van een luidspreker goed leest, zal je zien dat er op een luidspreker wordt gesproken over een maximale belastbaarheid uitgedrukt in 'Watt'. Dit getal geeft feitelijk alleen maar aan bij welk maximale vermogen dat wordt geleverd door de versterker, de luidspreker kapot zal gaan.
Het RMS vermogen, dat is het vermogen dat de versterker maximaal constant kan leveren bij 1000 Hz. De punten waarop de versterker nog maar een deel van het vermogen kan leveren uitgedrukt in negatieve dB punten.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit.