Een atoomklok meet de tijd op basis van de trilling van atomen. We gebruiken atoomklokken tegenwoordig dagelijks, bijvoorbeeld in navigatiesystemen en computers.
Er is niet een persoon die de tijd heeft bepaald. In de loop der jaren is het meten van tijd steeds verder ontwikkeld. Vroeger werd de stand van de sterrenhemel gebruikt als uitgangspunt voor de tijd. Overdag werden er zonnewijzers gebruikt en 's nachts bijvoorbeeld een zandloper.
De oudste zonnewijzers waren obelisken (3500 voor Christus) en schaduw klokken (1500 voor Christus). Deze werden vervaardigd door Egyptische en Babylonische astronomen. Met behulp van de schaduw van de zon stelden zij de tijdstippen van de dag vast. Elke dag werd ingedeeld in twaalf delen, de uren.
De aarde, met een omtrek van 360 graden, draait in 24 uur om haar as. Als je ze opdeelt in 24 verticale zones van elk 1 uur, is iedere tijdzone 15 graden breed. Als nulmeridiaan, het startpunt, werd geopteerd voor de meridiaan door het Greenwich, een stadsdeel van Londen.
De aarde draait in 365,24 dagen om de zon. Een jaar duurt 365 dagen, maar elk jaar houden we 0,24 van een dag over. Om dit tijdsverschil op te lossen, is er één keer per vier jaar een extra dag: 29 februari. Het jaar waarin dit plaatsvindt, noemen we een schrikkeljaar en 29 februari is een schrikkeldag.
De Egyptenaren hebben de 24 uur voor één etmaal bedacht, oorspronkelijk, zo rond 1300 vChr. In Egypte geldt per etmaal een verhouding van (ongeveer) 10 uur daglicht, 10 uur donker en 2 maal 2 uur schemer, samen 24. Ze hadden ook voor twaalf 'uren' kunnen kiezen, maar misschien was dat te onnauwkeurig voor ze.
De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw. Tot aan de Nieuwe Tijd was een klok de ingewikkeldste machine die men kon maken. Op zee is een slingeruurwerk onbruikbaar.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.
Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13). Rusland heeft de meeste opeenvolgende tijdzones, namelijk 11 (van UTC+2 tot en met UTC+12).
De indeling in zestallen (60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut) komt nog uit een methode van de oude Babyloniërs (ongeveer 1500 voor Christus). Die deden al hun berekeningen in een zestallig stelsel. Deze verdeling werd overgenomen door de Grieken en later aan de Romeinen.
De klok is een meetinstrument waarmee tijd gemeten wordt.
Tijd in klassieke zin is het verschijnsel dat gebeurtenissen geordend kunnen worden; dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt.
Heel lang geleden wisten mensen hoe laat het was door te kijken naar de stand van de zon, dat was hun versie van een klok. Zo wisten de mensen vroeger wanneer ze wakker moesten worden en wanneer ze moesten slapen, ook wisten ze zo wanneer ze moesten eten. Later kwam er een soort klok, de zogenaamde zonnewijzer.
Hoe werkt een mechanisch uurwerk? Een mechanisch uurwerk wordt aangedreven door een slinger die op een strak tempo heen en weer beweegt. Het duurt precies één seconde voor de slinger om heen en weer te bewegen. De gewichten zitten vast een kettingen die verbonden zijn met het uurwerk dat de koekoeksklok aanstuurt.
Men kan niet precies zeggen wie de zandloper heeft uitgevonden. Men weet niet wanneer de zandloper werd ontworpen, maar dat zou niet voor de XIII de-XIV de eeuw zijn geweest. Hij werd in heel Europa gebruikt vanaf de XIV de tot de XVIII de eeuw.
Als het bij ons nog oudejaarsochtend is, luiden Samoa, Tonga en de Line-eilanden het nieuwe jaar al in. Deze eilanden liggen beide onder Hawaï en vallen in tijdzone UTC+14. Zij zijn de eerste ter wereld waar het nieuwe jaar wordt gevierd.
Turkije handhaaft het hele jaar lang de zomertijd en verandert daarmee ook de factor van de tijdzone. Houd rekening met het tijdsverschil Turkije als je in de winterperiode naar of van Turkije vliegt. Het is in Turkije 2 uur later.
Vandaag de dag hanteren ongeveer 70 landen ter wereld zomer- en wintertijd. Het enige industriële land dat geen zomer- en wintertijd hanteert is Japan.
Reacties. Dat is omdat Portugal zich in een andere tijdszone bevindt dan Nederland en Spanje. Portugal en Nederland liggen zodanig ver van elkaar dat in de meeste indelingen (met hetzelfde aantal tijdzones) ze logischerwijs altijd 1 zone van elkaar verschillen.
IJsland kent geen zomer- of wintertijd. In de winter is het er 1 uur vroeger en in de zomer 2 uur vroeger dan in de Benelux.
– Alaska time: 9 uur vroeger.
In 1956 werd door de Internationale Commissie voor Maten en Gewichten (BIPM) de gemiddelde dag van het jaar 1900 als officiële uitgeroepen, en de seconde werd gedefinieerd als één 31 556 925,974 7-ste van dat jaar.
Een beetje geschiedenis.
Ergens in de 13de eeuw is de mechanische klok uitgevonden. "Klok" omdat de eerste klokken de tijd sloegen op de klok in de toren. De eerste klokken hadden geen wijzers! Enkele eeuwen later hadden de klokken toch al één wijzer, een uurwijzer en tussen de uren stond een halfuur aanwijzer.
Alhoewel de koekoeksklokken volledig met de hand worden gemaakt in Duitsland en enkel bestaan uit de meest duurzame materialen uit het Zwarte Woud, hoeft dat niet te betekenen dat alle koekoeksklokken onbetaalbaar zijn. Zo is de goedkoopste koekoeksklok met mechanisch uurwerk al te verkrijgen voor €157,-.