Ook stevige erwtensoep of een lichte groentebouillon voelt zich thuis in de wok-braadpan. Door de ronde vorm is de pan behalve voor soepen ook zeer geschikt voor roerbakken en het bereiden van wokgerechten.
Deze moderne gietijzeren braadpan is een echte krachtpatser in de keuken. Het zelfbedruipende deksel zorgt voor een gelijkmatige vochtverdeling. Het langdurige warmtebehoud maakt deze pan ideaal geschikt voor de malste stukjes stoofvlees.
Roerbakken met een wokpan
De wokpan is een halfronde pan met holle binnenkant. Deze pan is dunner dan een koekenpan en dus erg geschikt voor roerbakgerechten. Afkomstig uit de Oosterse keuken, maar inmiddels bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. In de wok maak je makkelijk grote gerechten.
De hapjespan heeft een hoge, rechte rand.De wokpan is eveneens diep, maar heeft een meer gebolde rand. Een wokpan gebruik je voor de snelle bereiding van -meestal Oosterse- gerechten, terwijl je een hapjespan gebruikt voor bereidingen die iets langer duren.
Wat is wokken? Wokken, ook wel roerbakken of omscheppend bakken genoemd, is een kooktechniek waarbij je kleine stukjes eten kort op een hele hoge temperatuur bakt (ongeveer 160 °C – 240 °C). Door de hitte verdampt vrijkomend vocht direct en schroeit eten snel dicht.
Advies van de expert: Voor de meeste consumenten is een wokpan met anti-aanbaklaag aangeraden. Een hoop Aziatische roerbakgerechten serieuzer aanpakken? Een wok van gietijzer en staal heeft geen natuurlijke anti-aanbaklaag en vereist wat inleeswerk en extra onderhoud. Met staal krijg je wel het beste resultaat.
De meeste pannen passen binnen 4 categorieën: kookpannen, bakpannen, braadpannen en sauspannen. Deze indeling is gebaseerd op de basale functie van de pan. Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn.
Een braadpan is onmisbaar als je bijvoorbeeld een groot stuk vlees langdurig wilt braden. Deze pannen hebben vaak een dikke bodem zodat je gerechten wel uren op een laag vuur kan laten sudderen. Zo trekken de smaken van de verschillende ingrediënten geleidelijk in elkaar en dat proef je echt.
De wokpan, in Indonesië wadjan genoemd, is een grote ronde pan welke bekend is door het gebruik in de Oosterse keuken. Wokpannen zijn uitermate geschikt voor het roerbakken van vlees-, vis en groentegerechten.
Een braadpan ofwel sudderpan is ideaal om vlees, gevogelte en wild – aan te braden en dicht te schroeien. Om het vlees dicht te schroeien verhit je de braadpan tot een hoge temperatuur en gebruik je boter of olie. Daarna kan het product in de pan in de oven of op een zacht vuurtje op het fornuis blijven sudderen.
De traditionele Chinese stalen wokpan is meestal rond aan de onderkant: een platte onderkant was ook niet nodig, aangezien de wokpan vaak direct in het vuur gehouden werd. De ronde vorm zorgt trouwens ook voor een goede geleiding van warmte. De wokpan heeft van origine één lang handvat.
Als je wilt roerbakken (of wokken) is het belangrijk om de groenten goed klein te snijden zodat ze hun smaak, kleur en sappigheid behouden en snel dichtschroeien. Verder is het belangrijk een olie te gebruiken die je goed kunt verhitten.
Vermijd het koken van delicate vis in je gietijzeren pan
Ideaal bij het dichtschroeien van biefstukken en stukken kip, maar niet geschikt voor delicate witvis of zelfs de wat stevigere zalm. De meeste echte vispannen beschikken dan ook over een anti-aanbaklaag of zijn vaak van gehard aluminium of rvs.
Jazeker, je moet een aantal dingen alleen net even anders doen dan je gewend was op gas én je hebt een andere wokpan nodig.
Gebruik in ieder geval geen olijfolie, hierdoor kan het gietijzer groen uitslaan. Onderhoud: Maak gietijzer altijd direct na gebruik schoon met water en een afwasborstel. Smeer het metaal in met plantaardige olie die bestand is tegen hoge temperaturen (bijv.
Tips: zo braad je vlees
Laat de boter in de braadpan op laag vuur smelten en lichtbruin worden. Schroei het vlees in de pan aan alle kanten dicht. Voeg nog wat boter toe en draai het vuur lager. Draai het vlees regelmatig om en giet er af en toe wat braadboter op.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Als de antiaanbaklaag van je pan minder wordt, kan dit komen door carbonisatie. Carbonisatie is een proces van oververhitting, m.a.w. er kan aanslag ontstaan op de antiaanbaklaag als gevolg van langdurige blootstelling aan intense hitte bij het koken met boter of olie.
Wat voor soort pan gebruikt u voor aardappels bakken? Een koekenpan, een braadpan, een hapjespan, zelfs een wok, alles kan, als 'ie zoals gezegd maar groot is.
Wat is een braadpan? Een braadpan, ook wel stoofpan genoemd, wordt gebruikt bij het aanbraden en stoven van producten.Braadpannen worden bij stoven en sudderen altijd afgesloten met een deksel. Er zijn braadpannen van verschillende materialen verkrijgbaar zoals gietijzer, keramiek maar ook RVS.
Aardappels of groenten
Aardappels en groenten bereid je in een bakpan met een lage of hoge rand zoals een koekenpan of wokpan. Let er wel op dat de pan een antiaanbaklaag heeft.
Daarnaast koken veel huishoudens tegenwoordig door middel van inductie of elektrisch koken, ook dan is het natuurlijk noodzakelijk om een wok met een platte bodem aan te schaffen. Deze pannen zijn een prima alternatief voor een wok met een ronde bodem.
Als je het olielaagje weghaalt zal de pan, zonder verdere behandeling, waarschijnlijk meteen gaan roesten. Om dat te voorkomen gaan we de pan inbranden. Wat je daarmee doet is eigenlijk een natuurlijke anti-aanbaklaag aanbrengen die ook nog eens beschermt tegen roest.
Wokpannen met anti-aanbaklaag
Zo kan je gaan voor een wokpan met keramische anti-aanbaklaag die zorgt voor het gemak, maar zonder schadelijke stoffen. Keramische wokpannen bakken niet aan en zijn bovendien heel makkelijk te reinigen. Bovendien hoef je maar heel weinig of zelfs geen vetstof te gebruiken.