Tequila is een goed digestief De agaveplant bevat een hoge hoeveelheid inuline, een oplosbaar voedingsvezel. Inuline bevordert de aanmaak van goede bacteriën in je darmflora. Deze probiotica hebben een positief effect op je darmen, hart en stofwisseling.
Als je pure tequila echt tot zijn recht wil laten komen, dan mag je dit absoluut niet achterover kappen uit een shotglasje. De traditie van dit met zout en citroen te drinken, stamt uit de jaren 30 van vorige eeuw. Toen raadden artsen tijdens een griepepidemie dit als het beste middel aan tegen het virus.
Een andere optie voor een klein aperitiefje dat laag in calorieën is, is een glaasje tequila. Deze bevat slechts 74 calorieën per 35 ml.
Tequila is een Mexicaanse gedistilleerde drank en heeft een minimale alcoholpercentage van 35% vol. Tequila dient voor minstens 51% uit agavesap (agave tequila) te bestaan en is gezoet. Op deze website staat het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat.
Sterke dranken zijn de specialiteit van Drankenwereld. Wij zoeken constant naar nieuwe fijne dranken om u te blijven verbazen. Elke drank met een alcoholgehalte boven de 37,5% wordt onder deze categorie gerekend. Of het nu gaat om gin, whisky, rum, vodka, cognac, mezcal, tequila of vermouth.
Wil je een tequila op de traditionele manier drinken, dan drink je hem puur. Geen limoen, geen zout.
Corazón Reposado is door de hoogst gewaardeerde vakjury van de 2021 World Tequila Awards uitgeroepen tot 'World's Best Tequila'.
Gerijpte tequila (reposado en añejo) drink je het liefst op kamertemperatuur. Net als bij een goed glas rum of whisky nip je vervolgens van de drank, je slaat het niet achterover zoals bij een shotje in de bar. Tequila is ook populair om te verwerken in diverse cocktails, denk maar eens aan Margarita of een Paloma.
Mezcal con gusano, of in het Nederlands mezcal met worm, bestaat wel maar de worm (of eigenlijk larve!) heeft tegenwoordig geen functie meer. Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was.
Tequila is een goed digestief
De agaveplant bevat een hoge hoeveelheid inuline, een oplosbaar voedingsvezel. Inuline bevordert de aanmaak van goede bacteriën in je darmflora. Deze probiotica hebben een positief effect op je darmen, hart en stofwisseling. Proost!
De soort alcohol met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Tequila is technisch gezien een mezcal, het is namelijk een destillaat van agave. Tequila kan echter alleen zijn gemaakt van de Tequilana Weber Blue Variety, ofwel de blauwe agave. De productie moet in overeenstemming zijn met de wet.
Tequila moet minstens 51% blauwe Agave bevatten en liefst 100%. Tequila die uit minder dan 100% blauwe Agave bestaat wordt 'gemixt' genoemd. Tequila is gemaakt van het hart van de blauwe Agaveplant en kan tot 90 kg wegen. In Mezcal worden wormen gebruikt om de aanwezigheid van Agave aan te tonen.
Tequila: de verschillende soorten
Goed om te weten is dat Blanco tequila de meest 'pure' variant is. Dit vloeit voort uit het feit dat deze tequila niet gerijpt wordt of slechts zéér kort op stalen tanks doorbrengt, waardoor er geen kleur en verdere smaak aan de drank wordt afgegeven.
Here's what to pour into your glass: keeping in mind you can slightly increase it if you're using a highball glass. The tequila and coke ratio is: 2 ounces tequila to 4 ounces cola OR. 1 part tequila to 2 parts cola.
Mezcal (je ziet het ook wel als 'mescal' geschreven) en tequila hebben iets gemeen: ze zijn een sterke drank afkomstig uit Mexico én worden beiden gemaakt van het sap van de agaveplant. Tequila is zelfs een soort mezcal, maar let op: niet alle soorten mezcal zijn ook tequila…
Tequila is net als veel andere sterke dranken met een hoog alcoholpercentage onbeperkt houdbaar geopend of ongeopend. Dit betekent niet dat de smaak van de tequila dezelfde intensiteit heeft naarmate hij ouder wordt. Tequila is het best rond 15-18 graden te bewaren in een plek buiten bereik van de zon.
Losstaand van de rijpingstijd proef je in een tequila altijd de agave. De agave vertaalt zich in de drank naar een pittige smaak. Hoe langer een tequila is gerijpt hoe soepeler en complexer het distillaat wordt. Zo proef je in een plata/blanco tequila de scherpe smaak van de agave beter.
'Gouden' tequila is niet per se beter.
Er zijn vele soorten tequila. "Blanco" bijvoorbeeld is wit en is tequila in zijn puurste vorm. Dit wordt ook wel zilveren tequila genoemd. Dan is er ook "reposado", een tequila die een gouden tint heeft en tot 12 maanden lang in eiken vaten heeft gezeten.
tequila la Ley del Diamante - 3.5 miljoen dollar
Deze fles heeft de Guinness Record als de duurste fles tequila ter wereld.
Tequila / Mezcal
Wie tequila ruikt, ruikt Mexico. Een decadente mix van bloemen, kruidigheid, rijp fruit en Spaanse peper, de geur van Agave. Voor tequila wordt de blauwe agave gebruikt. De betere tequilas volledig (100% puro de Agave) en in andere gevallen deels (Tequila Regular of mixto).
Tequila wordt gemaakt in het gebied rond Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco in het westen van het land. Tequila is de naam van bepaalde soort mescal; dit is een verzamelnaam voor elke alcoholische drank die uit het sap van de agave wordt gedistilleerd.