Kunstmest 12-10-18 is een meststof die voor alle gewassen van toepassing kan zijn, zoals gras, bloemen en moestuin. Kunstmest 12-10-18 is chloorarm.
In de universele meststof NPK 12-10-18 zit stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof is nodig voor de groene delen van de plant, fosfaat voor sterke wortels en kalium voor stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming.
Kunstmest NPK 12-10-18 Online kopen | 20kg € 23.50.
Om het gras in topconditie te houden raden wij aan om BluePower NPK 12-12-17+1,6MgO als bemesting te gebruiken voor uw gazon. Daarnaast bevat Riekmans BluePower ook nog 1.6% (MgO), mg wat staat voor magnesium.
De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.
Je kunt wel tijdens de dauw kunstmest strooien, maar besproei het gras dan zodat de meststoffen van de grassprieten spoelen. Het beste is om kunstmest te strooien bij droog weer, of als het regent. Voor organische meststoffen is dat niet van toepassing, omdat daarin geen zouten zitten.
In de universele meststof NPK 12-10-18 zit stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof is nodig voor de groene delen van de plant, fosfaat voor sterke wortels en kalium voor stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming.
Voor een mooi dicht gazon moet je regelmatig maaien. In combinatie met het sproeien en bemesten van je gazon, werkt maaien ook goed tegen de vorming van onkruid tussen het gras. Van mei tot oktober kun je prima wekelijks grasmaaien.
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Hoe en hoe vaak kunstmest 12-10-18 strooien? Gemiddeld gezien hoef je slechts 2x per jaar te bemesten met 12-10-18 kunstmest.
De prijzen voor stikstofkunstmest variëren vandaag de dag tussen de 70 en 90 euro per 100 kilo. Dezelfde prijsniveaus gelden voor kalium. Fosfaat kost doorgaans iets meer dan 100 euro per 100 kilo.
De normen voor een sportvelden, plantsoenen en campings is maximaal 20 kg fosfaat. Voor volkstuinen en grasland waar hobbydieren grazen maximaal geldt 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest, compost, herwonnen fosfaten en overige organische meststoffen.
Stikstof is verantwoordelijk voor de groei van planten en dus ook voor de groei van gras. Na de winter wil je natuurlijk zo snel mogelijk een mooie groene grasmat. Door stikstofmeststof toe te passen geeft je het gras direct een groeiboost. Dit voorkomt ook meteen dat onkruid of straatgras een kans krijgt.
Met koemestkorrels zorg je binnen no-time voor een betere bodemstructuur in je tuin en/of moestuin. De organische stoffen dragen bij aan een verbeterde bodemstructuur. Ook de voedingsstoffen die in koemestkorrels zitten verwerkt, dragen bij aan een vruchtbaardere bodem. En dat op een 100% organische manier!
Het is verstandig om je gazon drie keer per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar werkt op de lange termijn minder goed. In de winter krijgt je gazon veel te verduren.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Welke mest bevat veel stikstof? Een van de meest stikstofrijke meststoffen is kippenmest.
NPK 15-15-15 kan toegepast worden bij alle gewassen zoals gazon, bloemen of in de moestuin. 15-15-15 is een chloorhoudende kunstmest. NPK 15-15-15 is een basis mengmest welke genoeg voeding geeft aan grasland voor paard, rund of schapenweide.
Minerale mest werkt snel en kan gedurende het groeiseizoen regelmatig worden toegediend.Organische mest kunt u het beste in de winter of het vroege voorjaar geven, de voedingsstoffen komen dan vrij als de planten gaan groeien. Alle bemesting moet ongeveer half augustus gestopt worden.
Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te beginnen met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:
Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond. Kunstmest lost sneller op in water dan organische mest. Je zult dus vaker moeten strooien.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.