Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen.
Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard, wat altijd goed is. Echter, als u deze waarde preciezer wilt weten, zal u onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen.
Een 3 fase aansluiting noemt men daarom ook wel een aansluiting voor krachtstroom. Bij elektrische apparaten met een vermogen tussen de 7,4kW en de 11,4kW dien je gebruik te maken van een zogeheten krachtgroep.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
De hoofdzekering moet in dit geval dus minstens 50A x 1.6 = 80A zijn. 3000W / 230V = 13A, hier is een 16A zekering per fase nodig. Je hoofdaansluiting moet in dit geval minimaal 3 × 25A zijn.
Een verwarmingsfolie van 25m² heeft een vermogen van 3000W en deze kan op 1 groep aangesloten worden. Bedenk echter wel dat er niet meer dan 3600W op 1 groep kan.
4 of 6 ampère op de camping en toch apparaten gebruiken tot 2000 watt: Dat kan met de Watt Controller. U arriveert op een camping, waar u slechts 4 of 6 ampère heeft. Als u een Watt controller heeft aangeschaft, omdat u uw koffiezetapparaat met pads wilt blijven gebruiken dan is dat geen probleem.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Nee.Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden.
In veel gevallen zou het mogelijk zijn om een vaatwasser en een koelkast op dezelfde groep aan te sluiten, vooral als het niet al te krachtige modellen zijn en ze niet op hun piekvermogen draaien. Toch is het een goed idee om voorzichtig te zijn en, indien mogelijk, advies te vragen aan een elektricien of deskundige.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.
Een krachtgroep kan aangesloten worden mits er een positie vrij is achter een 3 fase+Nul aardlekschakelaar, is die plaats er niet, dan zult u een extra aardlekschakelaar moeten aanschaffen. Per aardlekschakelaar mogen in Nederland maximaal 4 installatie automaten aangesloten worden.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie-instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Eerst ga je na hoeveel stopcontacten per kring zijn aangesloten. Als je een bijkomend stopcontact wilt aansluiten op het circuit, moet je namelijk wel over voldoende stroom beschikken. Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten.
Een normaal stopcontact levert 3,6 kWatt aan stroom. Doorsnee magnetrons verbruiken ongeveer 2 kWatt. Je kan dus prima een normaal stopcontact gebruiken voor de magnetron en er een ander klein huishoudelijk apparaat op aansluiten.
Doordat er teveel stroom door het stroomnet gaat, smelt het draadje in de stop en vindt er geen stroomtoevoer meer plaats. Dit voorkomt dat de elektriciteitsdraden oververhit raken, gaan smelten, een kortsluiting veroorzaken of in het ergste geval zelfs een brand in huis veroorzaken.
Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen.
De meest toegepaste openbare laadpaal in Nederland levert 11 kW vermogen over 3 fasen. Elke fase levert 16A bij 230V ofwel 3,6 kW. Totaal dus 3 x 3,6 kW = 11 kW.
Op een lamp zijn we gewend om naar het aantal watt te kijken en dat is vaak rond de 40. Maar een Senseo voor de camping vraagt al gauw 1.000 watt, een klein oventje tot 800 watt en een kacheltje kan al boven de 1.500 watt komen. Let er dus goed op wat je tegelijk inschakelt om problemen te voorkomen.
Het is heel goed mogelijk om een inductiekookplaat in de camper te gebruiken. Het betekent echter wel dat je meer geld kwijt bent aan je elektrische installatie en dat je je altijd bewust moet zijn van je stroomverbruik.
Maar 6 ampere is voor ons ruim voldoende. Koelkast, een lampje, opladers, waterkoker van 500 watt. De enige energievreter die we bij ons hebben is het kacheltje (max 800 watt). Maar als het goed is, blijft die ingepakt!