Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent.Banaan eet makkelijk weg, geeft energie en zit vol kalium. Dit mineraal heb je met name nodig als je veel vocht hebt verloren of als je overgegeven hebt.
Soep, en liefst kippensoep
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
Drink voldoende – Waar voeding niet zo belangrijk is als je geen honger hebt, is het wel belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Bovendien helpt vocht je alle afvalstoffen af te voeren. Drink bijvoorbeeld water, verse gemberthee of kruidenthee.
Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Goed om te weten is dat een verminderde eetlust door ziekte vaak maar enkele dagen aanhoudt. Wanneer dit langer duurt, is er mogelijk iets ander aan de hand. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals kauw- of slikproblemen, een ontsteking in de maag of darmen of oververmoeidheid.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Appelsap goed voor de gezondheid? Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name 's morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel. Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit.
Koorts eet calorieën
De koorts jaagt de stofwisseling bovendien flink omhoog: elke graad die de lichaamstemperatuur stijgt boven de 37 graden, verbrand je 7 tot 12 procent meer calorieën. Dat is te vergelijken met de hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens anderhalf uur wandelen of een uur fitnessen.
Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in; kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden.
Overigens kan cola ook zelfs voor extra klachten zorgen bij maag- en darmproblemen. In het geval van diarree kan het dat het juist verergert, door de suikers in de frisdrank. Door deze suikers wordt bovendien water vastgehouden in de darm, in plaats van dat het door het lichaam wordt opgenomen.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.