De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht. Natuurlijk maak je niet iedere dag een 8-gangenmenu, maar dit is de volgorde als je alle gerechten zou serveren.
Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.
Het aantal gangen
Suggesties 4 gangen: Voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Suggesties 5 gangen: Amuse, voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Koud voorgerecht Soep Warm voorgerecht Visschotel Vleesschotel Warm tussengerecht Koud tussengerecht Groenteschotel IJsdrank Warm gebraad (Wild of gevogelte) Koud gebraad (Wild of gevogelte) Kaas Warm zoet nagerecht Koud zoet nagerecht IJs Gebak Fruit Met koffie kan er afgesloten worden.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Voorgerecht (bij meer dan 5 gangen is dit altijd een koud voorgerecht) Soep (kleine porties, vaak een relatief lichte, gladde soep) Tussengerecht (eigenlijk altijd warm) Spoom (een drankje met sorbet ijs ter verfrissing)
De indeling van het twintig-gangenmodel hieronder geeft houvast voor de positie van een gerecht in een menu.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
De gangen samen vormen een menu dat eventueel op een menukaart wordt weergegeven. Een gang kan bestaan uit diverse onderdelen - zoals hierboven de kip met de aardappels en de sperziebonen.
Je eigen kaasplankje samenstellen
Een kaasplankje als dessert is een leuke afsluiting van een feestelijk diner. Maar eet je een kaasplankje nu voor of na het dessert? Dat is een vraag die ik zelf regelmatig stel, maar het antwoord is: ervoor! Dus eerst de kaas en daarna sluit je af met zoet.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Deze vuistregel luidt: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 desserts. Het is belangrijk om het aanbod van producten overzichtelijk te houden. Naast het voorkomen van keuzestress is dit ook een belangrijke tip. Zet al de gerechten in categorieën en zorg dat het lettertype consistent is.
Koude voorgerechten worden altijd vóór de soep geserveerd.
Stap 4: Het diner: begin nooit over zaken!
Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur.
Net zoals een menu in drie gangen een 'driegangenmenu' is.
Driegangenmenu = Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
De grote vuistregel die ikzelf in mijn achterhoofd probeer te houden bij het kiezen van een kaart, is dat je niet een lichte hoofdschotel neemt na een enorm zwaar voorgerecht. Het gemiddelde diner (voor mij tenminste) blijft tenslotte uit 4 gangen bestaan, inclusief de koffie.
Vullende soep, ook vaak maaltijdsoep genoemd, kun je het beste als hoofdgerecht eten. Natuurlijk kun je vullende soep ook als tussendoortje of voorgerecht eten. Maar, dan moet je wel een licht hoofdgerecht kiezen. Vullende soepen zijn bijvoorbeeld, linzensoep, pompoensoep of aardappelsoep.
Een tussengerecht is een lichter en kleiner gerecht, dat tussen het voor- en hoofdgerecht wordt geserveerd. Het is een moment om te rusten en de smaken te neutraliseren. Idealiter ga je dus voor een licht gerecht dat niet al te heftig is qua smaak.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker. Maak het af met: mayonaise, ketchup, mosterd, augurken en uitjes.