Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt. Misselijkheid heeft bijna altijd een oorzaak. Ben je vaak misselijk, heb je vaak buikpijn of moet je vaak overgeven?
Zoek daarom onmiddellijk medische hulp als een van de volgende situaties zich in combinatie voordoet: Bloed braken of braaksel dat lijkt op koffiegruis. Hoge hartslag. Moeite met ademhalen of slikken.
De kleur van het bloed kan van helderrood tot teerachtig zwart zijn. Als het helderrood is, is er sprake van een plotse hevige bloeding. Als het teerachtig zwart is, is er sprake van een langzame bloeding.
Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd. Een zurige smaak en geur wijst er op dat het voedsel de oesophagus is gepasseerd.
Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt. Verschillende oorzaken van zwart overgeven zijn: Slokdarmverstopping.
Bloedbraken is, zoals het woord zegt, het uitbraken van bloed. De kleur van het bloed kan gaan van helderrood in geval van een plotse hevige bloeding, tot teerachtig zwart bij een langzame bloeding, wanneer het bloed langer in de maag blijft.
Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
Kan overgeven kwaad? Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.
Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u veel bloed ophoest, bijvoorbeeld een lepel vol.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Een maagzweer is een wondje in uw maag of in het eerste stukje darm na de maag. U heeft pijn boven in uw buik. U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijk zijn. Een maagzweer komt meestal door een bacterie in de maag.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Afvallen/verlies van eetlust. Diarree. Overgeven / misselijkheid. Oogpijn.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken. Dit noemen we een maagslijmvliesontsteking of gastritis.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed. Wanneer de oorzaak hiermee is weggenomen (bijvoorbeeld bedorven eten dat is uitgebraakt) zal dit blijvend zijn.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op. Bestaat er van tevoren wel pijn dan is de oorzaak vaak een maagzweer of ontsteking van de maagwand. Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan.
De kankercellen zijn goed gedifferentieerd. Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam.