De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie.
Een 'gastric bypass' kost gemiddeld tussen de 8.000 en de 10.000 euro op basis van een eenpersoonskamer. Het ziekenfonds neemt daarvan een groot deel voor zijn rekening, de rest betaal je zelf. Indien je een kamer deelt met anderen, betaal je toch nog ongeveer 1200 euro uit eigen zak.
U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass. In de meeste gevallen betaalt een bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Om voor een maagverkleining vergoeding in aanmerking te komen, moet je: Een BMI hebben van 40 of hoger. Via de rekentool van het Voedingscentrum kun je je BMI berekenen. Je moet minimaal een jaar lang een intensief traject hebben gevolgd om onder begeleiding tot een gezondere leefstijl te komen.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
De eerste dagen na een maagverkleining
Na de operatie kunt u last hebben van: Pijn tussen uw schouders. Dat komt door het koolzuurgas dat de chirurg tijdens de operatie heeft gebruikt. Dit gas verdwijnt binnen enkele dagen.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Elke kilo die u afvalt verlaagt het operatierisico. Als uw BMI hoger is dan 60 of als uw gewicht meer dan 200 kilo gelden er andere regels. We zullen u vragen 10% van het overgewicht af te vallen, dit om het operatierisico te verlagen.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Een Maagverkleining kost in Turkije 4000 USD (ongeveer 3500 EUR), wat een redelijke prijs is in vergelijking met andere landen.
Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken, voordat u bent hersteld.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Patiënten die in aanmerking komen voor een gasttic bypass moeten een BMI hebben die hoger is dan 40 kg/m2. Of een BMI hoger dan 35 kg/m2 in combinatie met diabetes (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk), hypercholesterolemie (hoge cholesterol), Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS) en gewrichtsklachten.
Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is vergelijkbaar. De gastric sleeve kan gekozen worden op basis van eetgedrag of uit eigen voorkeur van de patiënt. Maar ook als een gastric bypass niet veilig is door bijvoorbeeld de lengte van de darm of door eerdere buikoperaties.
'Je maag is een elastisch orgaan dat gemaakt is om uit te rekken. Toch zal je maag niet op magische wijze groter of kleiner worden zodra je een grote maaltijd verorbert. Je maag krimpt na enkele uren immers terug naar zijn gewone grootte als je voedsel naar je dunne darm wordt geduwd'.
Studies tonen aan dat de ESG een zeer veilige procedure is die bijna geen problemen geeft. ingreep. Dit is meestal goed te controleren met medicatie en is tijdelijk (maximaal 4 dagen). Het is vooral belangrijk braken/overgeven goed onder controle te houden.
Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.
Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Tijdens de gastric bypass operatie wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid (bypass). Hierdoor kan er minder gegeten worden. Bij een gastric bypass wordt uw maag definitief verkleind. Een deel van uw dunne darm wordt uitgeschakeld.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.