Sovjet-documentatie in 1959 definieert de schuilkelder als volgt: het dak moet bestand zijn tegen brand en thermische schokgolven als gevolg van een nucleaire explosie, het moet zich onder het grondoppervlak bevinden en bescherming bieden tegen straling en instortende gebouwen erboven.
Standaard betonnen kelders zijn ook minstens dertig centimeter dik, waardoor velen onder hun woning eigenlijk al een schuilkelder hebben. Met een aanpassing die ongeveer 15.000 euro kost, kan die kelder echt een veilige schuilkelder worden.
U beschermt zich door te schuilen in een woning of gebouw. Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af.
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro.
Voor het bouwen van een ondergrondse bunker heeft u een vergunning nodig, ook al is deze volledig binnen uw eigendom. Ga naar uw plaatselijke bouwafdeling om te informeren welke vergunningen u nodig heeft voordat u met de bouw kunt beginnen.
Het optrekje is gebouwd in 1969, gerenoveerd in 2012 en ligt op een stuk grond dat ongeveer 18 voetbalvelden groot is. De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.
Maatregelen tegen een kernbom
Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen. De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Overheidsmaatregelen bij een kernongeval
jodiumtabletten uitdelen en adviseren deze op een bepaald tijdstip in te nemen; besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied; mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Een schuilkelder is een kelder om de bevolking te beschermen tegen een luchtaanval en andere soorten van gevaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Groot-Brittannië op grote schaal schuilkelders gebouwd om de bevolking te beschermen tegen Duitse luchtaanvallen.
Tijdens de Koude Oorlog waren er overal in Nederland schuilkelders en atoombunkers, maar inmiddels is daar niets meer van over. Dat is het gevolg van de afschaffing van de Wet Burgerbescherming in 1986. Met het einde van de Koude Oorlog in zicht waren ze niet meer nodig, was de gedachte.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
Ga er niet te dichtbij zitten; een raam biedt minder bescherming dan een muur. Beschikt je woning of het gebouw waar je je bevindt over een kelder? Schuil dan daar. Bij een overstroming kan je het beste zo hoog mogelijk schuilen, bijvoorbeeld op zolder, als je die hebt.
OSS | Middenin het centrum van Oss zit een schuilkelder verstopt: in de parkeergarage onder het appartementencomplex aan het Heschepad, naast de supermarkt. Van buitenaf is daar niets van te zien, maar in de parkeerkelder zijn allerlei ruimtes met opklapbare bedden, toiletten en vooral heel veel apparatuur.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
De stikstofoxiden die bij kernexplosies vrijkomen breken namelijk de ozonlaag af. Verder zouden hoge stralingsniveaus eeuwenlang de ecosfeer vervuilen waardoor veel levensvormen zowel op korte als op lange termijn schade zouden kunnen oplopen, met mogelijke verminderde reproductiekansen en hogere mutatiefrequenties.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Een bom als die op Hiroshima kan je al overleven op 10 kilometer afstand. Maar de krachtigste bom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba (50 megaton) zou indien boven Utrecht tot ontploffing gebracht alles van Amsterdam tot Den Bosch in de as leggen.
Zo kun je een nucleaire aanval het beste aan. Witte kleren, een douche zonder conditioner en een oude radio kunnen je leven redden als de atoombom valt. Dit raadt de wetenschap aan om jezelf en je dierbaren zo veel mogelijk zonder kleerscheuren door een aanval van het ergste wapen van de mens te loodsen.
Overlevingskansen: nul. Ben je iets verderop, tot op 1,5 km van de ontploffing, dan kan het zijn dat je ogen toch weer opengaan. Maar die kans is wel klein.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
Een bijzondere advertentie op Funda. In het Zeeuwse Oostburg kun je nu een stuk land kopen inclusief een ondergrondse atoombunker. "Je mag er een huis bovenop bouwen of een bed & breakfast beginnen." De bunker stamt uit de jaren vijftig.
In de O-Lijn zijn 32 kazematten gebouwd van het type S3a. Van deze kazematten zijn er met zekerheid nog 16 aanwezig waarvan het grootste gedeelte zich bevind in de nabijheid van een brug of sluis.