Cavia's zijn echte groenvoer eters. Ze behoren tot de herbivoren, wat kortweg inhoudt dat ze planteneters zijn. Over het algemeen eten cavia's dus met name groenvoer (gras, groentes, planten en kruiden) en in mindere mate fruitsoorten.Naast groenvoer is het goed om je cavia hardvoer en ruwvoer te geven.
Je kan je cavia witlof, paprika, tomaat, selderij en andijvie geven. Ook aardbei, appel, banaan, rozenbottel en bladeren van paardenbloemen zijn goed voor je cavia. Geef je cavia onbeperkt vers hooi om zijn maag-darmkanaal te stimuleren. Ook biks pelletvoer zijn goed voor je knaagdier.
Onbeperkt hooi Een cavia moet dag en nacht over vers hooi kunnen beschikken. Dit is het belangrijkste onderdeel van het dieet. Als antwoord op de vraag wat een cavia eet staat hooi dus op nummer 1. Droogvoer Dit is het minst belangrijke onderdeel van de voeding van de cavia.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Cavia's eten ook aardbei, appel, banaan, rozenbottel en bladeren van paardenbloemen.
Naast hooi en brokken mag je de cavia's een variatie van groentes, fruit en kruiden aanbieden. Welke groentes, fruit en kruiden geschikt zijn en niet staan op de pagina groente, fruit en kruiden beschreven. Geef de cavia's voldoende verse groentes, fruit en kruiden op dagelijkse basis te eten.
Bodembedekkers voor Cavia's en Hamsters voor Cavia
Je kunt o.a. kiezen tussen houtvezel, papiersnippers, hennepvezel en beukensnippers.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood.Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Overdrijf niet want het zijn kwetsbare dieren. Een cavia is moeilijk kunstjes aan te leren. Een cavia slaapt nauwelijks, hooguit vier uur per dag en dan nog verdeeld over de dag en niet langer dan bijvoorbeeld 10 minuten achter elkaar. Ze houden geen winterslaap en kunnen heel goed horen.
Een cavia mag ook fruit krijgen, maar slechts in kleine hoeveelheden, zoals bijvoorbeeld een klein stukje appel. Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen.
Het is belangrijk dat je cavia iets te doen heeft en zich niet gaat vervelen. Vaak as cavia's zich gaan vervelen gaan ze aan de tralies knagen of als ze een keer loslopen gaan ze aan meubels knagen. Er zijn verschillende soorten speeltjes voor cavia's: Tunnel: Dit is een erg leuk speeltje voor een cavia.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Je kunt cavia's o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia's er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel. Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: geef met mate.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Speeltjes. Geef uw cavia's speelgoed zoals plastic balletjes, onbehandeld wilgenhout of gedroogd gras en kleine knuffeldieren. Zorg ervoor dat er voor alle cavia's voldoende speeltjes zijn, zodat ze allemaal iets hebben om mee te spelen.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.
Cavia's hebben een langwerpig, een beetje plomp lichaam. De grote ogen staan aan de zijkant van hun kop. Ze hebben een breed gezichtsveld en ze kunnen goed in de verte kijken. Van dichtbij zien ze niet scherp en ze kunnen ook geen diepte inschatten.
Aai je cavia van zijn hoofd naar zijn staart. Je doet je cavia pijn als je niet met zijn haren mee aait. Praat zachtjes tegen je cavia. De meeste cavia's vinden het fijn om aan hun neus geaaid te worden.
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt.
Zeuren. “Ik vind dit niet leuk.” Met een zeurend geluid willen cavia's duidelijk maken dat ze iets wat u of een andere cavia doet, niet leuk vinden. Tjilpen. Dit is misschien wel het meest onbegrepen geluid dat cavia's maken.