De raspen van Microplane kenmerken zich door het vlijmscherpe raspoppervlak. U gebruikt de raspen van Microplane onder andere voor het raspen van groenten, kaas, chocolade en noten. De raspen van Microplane zijn te krijgen in extra fijn tot extra grof.
Microplane is een sinds 1990 geregistreerde handelsnaam van Grace Manufacturing Inc, een familiebedrijf in Russellville (Arkansas), dat rasp-, slijp- en schuurgereedschappen maakt voor zowel de industrie als consumentenmarkt.
Parmezaanse kaas raspen gaat je gemakkelijk af met de Handrasp Molen Romano. Deze handrasp is, met zijn slanke vorm en het handige draaimechanisme, geschikt voor harde kazen. Met de ene hand duw je de kaas door de rasp, terwijl je de andere hand gebruikt om te draaien.
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.
Hoeveel sap zit er in één limoen? (
Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetelepels.
Dit is de stelregel: Uit 1 citroen haal je 3 eetlepels sap en 1 eetlepel rasp.
De raspen zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Gebruik de kleinste Microplane rasp om nootmuskaat te verpoederen en gebruik de grofste Microplane schaaf om chocoladekrullen te maken.
Kies het geschikte gereedschap om gember mee te raspen.
De gaatjes van een gewone rasp raken snel verstopt. Je kunt overwegen om te investeren in een rasp die is bedoeld om gember te raspen. Je kunt bijvoorbeeld gemberraspen van porselein gebruiken, of gemberraspen van het merk Microplane.
Blokrasp. In dit geval hebben we het over een blokrasp. Een rasp met vier zijden met bovenop een handvat.
Schaaf plakjes kaas met de kaasschaaf. Leg de plakjes kaas op elkaar en snij nu hele dunne strookjes. Draai je snijplank een kwartslag en snij vervolgens de kaas zo dun mogelijk. Wil je de kaas nog fijner dan kun je nog een beetje kruislings hakken.
Een Microplane is een rasp waarmee je flinterdunne sliertjes kaas kunt raspen. Perfect voor elegante sliertjes pecorino of parmezaan op je pasta. Gebruik wel de 'grove' rasp, zodat de slierten niet samenklonteren op je warme pasta.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Alleen wassen
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Nog een groot voordeel als je gember met schil en al eet: je voorkomt een boel verspilling. Als je je zorgen maakt over bacteriën kun je de gember afspoelen met warm water zoals je ook met bijvoorbeeld een appel doet. Gebruik dan wel altijd verse gember.
Citroensap uit een flesje is veel sterker van smaak, en hier worden ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze middelen heeft jouw lichaam niet nodig. Als je deze middelen dan ook wilt vermijden is het beter om te kiezen voor verse citroenen.
Vers geperst sap is tot drie tot zeven dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Een flesje kant en klaar citroensap is geopend nog tot maximaal 6 maanden houdbaar in de koelkast. Een nog gesloten flesje zelfs tot 12 maanden, en gesloten mag het sap gewoon buiten de koelkast bewaard worden.
Bewaartip voor dit product. Een halve citroen bewaar je in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie. Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Limoen heeft een hoog gehalte aan vitamine C, hoewel niet zo veel als zijn verwanten de sinaasappel en de citroen.
Citroensap, limoensap bestellen | Albert Heijn.
Beschrijving. De perssinaasappel is perfect om thuis sap van te maken. Door het wat stuggere vruchtvlees zijn ze minder geschikt voor consumptie en raadt ik de handsinaasappels aan. Je haalt ongeveer 75-100ml sap uit 1 sinaasappel.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals Emmentaler, Gruyère of Parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij. Ze zorgen voor extra pit.