Dopamine speelt een belangrijke rol bij het plannen van denkprocessen en doelgericht handelen en bij het reguleren van emotie en motivatie. Noradrenaline helpt je om in actie te komen en is nauw verbonden met stress en het normaal functioneren van het immuunsysteem.
Dopamine is zowel een neurotransmitter als hormoon. Het stofje treedt in het brein op als een soort neuronale boodschapper, die ervoor zorgt dat zenuwen onderling goed met elkaar kunnen communiceren. Het hormoon interacteert in het brein ook met andere hormonen, zoals cortisol, noradrenaline en serotonine.
Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie.
Het bijniermerg produceert de hormonen adrenaline en noradrenaline. Adrenaline wordt vrijwel uitsluitend in de bijnier geproduceerd. Noradrenaline wordt vooral geproduceerd door het sympathische zenuwstelsel, een relatief klein deel is afkomstig uit de bijnier.
Noradrenaline is een stof die door het lichaam bij acute stress wordt aangemaakt. Het lichaam komt daardoor in de actiestand, gericht op overleven bij gevaar. De bloeddruk gaat omhoog, spieren krijgen meer energie, het hart gaat sneller kloppen, de hersenen zorgen voor alertheid.
Noradrenaline wordt per infuus toegediend bij hypotensie (lage bloeddruk) ten gevolge van een shock. Het mag echter niet worden geïnjecteerd wanneer als anestheticum cyclopropaan of halothaan is gebruikt. Bij depressie kunnen medicijnen gebruikt worden die de werking van noradrenaline stimuleren, zoals MAO-remmers.
Lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieverlies zijn symptomen van een tekort aan dopamine. De coronamaatregelen zijn een goed voorbeeld van het creëren van een dopamine tekort bij een grote groep Nederlanders. 4 miljoen Nederlanders met een potentiële burn-out, 100.000 depressieve studenten.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen. Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.
De aanmaak van dopamine kan worden gestimuleerd op allerlei manieren, bijvoorbeeld door toe te geven aan trek in bijvoorbeeld chocolade, een taak af te maken, een stukje te joggen of jezelf te verwennen met een warme douche.
Een teveel aan dopamine kan er voor zorgen dat belangrijke cognitieve functies worden verstoord, waardoor de gevoeligheid voor psychoses toeneemt.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Dopamine speelt een belangrijke rol bij het plannen van denkprocessen en doelgericht handelen en bij het reguleren van emotie en motivatie. Noradrenaline helpt je om in actie te komen en is nauw verbonden met stress en het normaal functioneren van het immuunsysteem.
Een teveel aan dopamine leidt tot hele andere klachten. U kunt dan namelijk een psychose krijgen. U hoort dan bijvoorbeeld stemmen of gaat hallucineren. Het is dus belangrijk dat de hoeveelheid dopamine in uw hersenen goed in balans is.
Levodopa is een medicijn dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine, waardoor het tekort wordt aangevuld. Dopamine is een stof die prikkels doorgeeft die onder andere nodig zijn om bewegingen soepel te laten verlopen. De levodopa vervangt of vult de dopamine aan die u zelf in de hersenen aanmaakt.
Dopamine speelt dus een grote rol in heel veel situaties, bijvoorbeeld als je je moet concentreren of als je verliefd bent. Dopamine speelt dus een rol bij het bepalen van wat belangrijk is, waar je aandacht aan moet geven en waaraan niet.
Deze neurotransmitters hebben allemaal andere informatie en doen dus andere dingen in de hersenen. Serotonine wordt bijvoorbeeld door de hersenen gebruikt voor stemming, eetlust, geheugen, slaap of lichaamstemperatuur. De neurotransmitter dopamine is erg belangrijk bij beloning, plezier en beweging.
Bij ADHD wordt gedacht dat er sprake is van een dopaminetekort. Verschillende studies suggereren dat dit tekort vooral aanwezig is in de frontale cortex van de hersenen, een gebied dat betrokken is bij het regelen van onze aandacht en ons vermogen om ons gedrag te plannen en te beheersen.
Dopaminetekort opsporen via een ingespoten speurstof (tracer) gevolgd door een scan van de hersenen. Dopaminetekort kan aan de basis liggen van de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen.
Catecholaminen: adrenaline, noradrenaline en dopamine
Deze test bepaalt de hoeveelheden adrenaline, noradrenaline en dopamine in het bloed of in de urine.
De belangrijkste effecten van noradrenaline zijn: • Toename van de bloeddruk; • Verminderde doorbloeding van organen, spieren en huid; • Effecten op het hart (o.a. een langzamere hartslag); • Effecten op de stofwisseling (alleen bij hoge doseringen); • Toegenomen ademhaling.
Serotonine en noradrenaline zijn boodschapperstoffen die belangrijk zijn bij angst en somberheid. Antidepressiva beïnvloeden deze neurotransmitters en kunnen klachten verbeteren.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.