In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Geïmporteerde producten zijn daarentegen vaak weer duurder. Een kop koffie scoor je vaak voor 1 tot 1,5 euro. Indien je wilt gaan winkelen is kleding vergelijkbaar of duurder qua prijzen dan in Nederland.
Kroaten zijn gepassioneerd in alles wat ze doen. Ze zijn gepassioneerd over muziek, over politiek en over relaties. Het leven draait om genot. Daarom eten ze graag goed, houden ze van een goed glas wijn en proberen ze zo veel mogelijk van het leven te genieten.
Eetgewoonten in Kroatië
Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort. Het eten bij het ontbijt in Kroatië vind je terug in de Franse, Italiaanse of zelfs Turkse keuken.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
Hoewel Kroatië zeker nog een stuk goedkoper is dan Nederland, zijn de prijzen van boodschappen, huur en andere goederen dusdanig hoog, dat de koopkracht ver onder het Europees gemiddelde ligt. Het leven is Kroatië is relatief gezien bijna twee keer zo duur dan in Nederland.
Net als in Nederland en België is een fooi in Kroatië een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Kroatië op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk.
Dat mag u natuurlijk zelf weten. Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer? Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
De netspanning in Kroatië is 230 volt. Er worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen.
Sinds 1 januari 2023 is de euro de munteenheid in Kroatië. Bankautomaten zijn overal aanwezig.
Om het maar even heel simpel te zeggen: nee, prijzen in Kroatië zijn niet gestegen vanwege de euro. Net als in andere landen stijgen ook in Kroatië de prijzen als gevolg van inflatie, wat toeristen in het seizoen van 2022 al hebben gemerkt.
Naast Servië en Kroatië is Lidl ook actief in Slovenië, Bulgarije, en Roemenië.
De afgelopen jaren is Kroatië in opkomst. En niet zonder reden! Zo vind je er een heerlijk klimaat met meer dan 2500 zonuren per jaar, de mooiste culturele steden, pittoreske haventjes, verbluffende natuur en honderden eilanden. Om nog maar te zwijgen over de Kroatische kust: de allermooiste van Europa!
Kroatië heeft mooie plekken en plaatsen verdeeld over het hele land om te bezoeken, van Istrië tot Dalmatië. Populaire bezienswaardige plaatsen zoals Split, Dubrovnik en Rovinj mogen zeker niet overgeslagen worden. Maar ook authentieke steden zoals Poreč, Pula en Šibenik zijn erg aantrekkelijk om te bezoeken.
Wist je dat Kroatië en Slovenië veelal kiezelstranden hebben? Onze tip daarom: neem waterschoenen mee!
Thuis eten
Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham. Večera (avondeten) is over het algemeen licht en wordt meestal rond 20.00 uur of later geserveerd.
Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Kroatië
In de warme zomermaanden kan het zijn dat de winkels tussen de middag sluiten en ca.15.00 uur weer open gaan tot ca.19.00/20.00 uur (vergelijkbaar met de Spaanse siësta).
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).