Matapica - Suriname Holidays. Ook wel de wilde kust van Suriname genoemd vanwege de uitgestrekte stranden, overwoekerd met mangrove en bezaaid met drijfhout. Door het woeste uiterlijk van de kust is strandrecreatie aan de Surinaamse kustlijn niet ontwikkeld. Langs deze kust kan de natuurliefhebber zijn hart ophalen.
De kustvlakte is de landstreek van Suriname langs de kust van de Atlantische Oceaan. In Suriname wordt deze onderverdeeld in de Oude Kustvlakte (tussen Apoera en Moengo) en de Jonge Kustvlakte (langs zee, tussen Guyana en Frans-Guyana).
Een kustvlakte is een gebied van laagliggend (0 tot 5 meter hoog) vlak land dat grenst aan een kustgebied. Kustvlaktes bevatten meestal van nature moerassig land, lagunes en meren. Deze worden afgewisseld met de benedenlopen van rivieren, die door bijvoorbeeld delta's of estuaria in de zee uitmonden.
Het enige waaraan je kunt zien dat je je toch echt in Suriname bevindt is de kleur van het water langs het strand: niet zeeblauw, maar tropisch bruin.
Galibi. Een van de meest paradijselijk plekjes in Suriname is het afgelegen natuurgebied Galibi. Met haar prachtige witte zandstranden en wuivende palmbomen kom je helemaal tot rust.
Klimaat. In Suriname is het het gehele jaar door tropisch warm met temperaturen van tussen de 30 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. 's Nachts koelt het af tot rond de 20 graden Celsius. Het land is voor een groot deel bedekt met tropisch regenwoud en het hele jaar door kan er dan ook regen vallen.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Voor het uitzoeken van een mooie rondreis in Suriname is het belangrijk om eerst te weten welke gebieden je wil zien. De mooiste plekken die meestal op het reisprogramma staan zijn de hoofdstad Paramaribo, de Jodensavanna, de Raleighvallen, Brownsberg, het Brokopondo stuwmeer en Galibi.
Suriname is een prachtig land met een super gastvrije bevolking! Lekker eten. Goede uitgaansmogelijkheden, met altijd een leuke sfeer. De natuur is prachtig, tripjes naar hebt binnenland zijn echt een aanrader!
Omvang Suriname en geloof
Suriname is één van de meest laagbevolkte landen ter wereld. Het is zo'n vier keer groter dan Nederland en er wonen slechts 487.000 mensen. Daarmee heeft het land een bevolkingsdichtheid van drie inwoners per vierkante kilometer.
Van oorsprong vormt ons duin- en kustgebied de rand van een delta. De rivieren zorgen voor een aanvoer van klei- en zanddeeltjes en ook via de zee vindt zandaanvoer plaats. Tot het begin van onze jaartelling was er sprake van een aangroeiende kust.
Kustvorm waarbij ophoping van door zeestromen of rivieren aangevoerd materiaal leidt tot aangroei van het land. Er zijn vaak zandbanken en ondiepten die zich verplaatsen. Het is een verkeersvijandige kustvorm.
De Nederlandse kust is de landstreek waarmee Nederland grenst aan de Noordzee en aan de Waddenzee. De kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde.
Suriname heette vroeger 'Nederlands Guyana'. De buurlanden van Suriname heten nog steeds 'Guyana'.
Na ruim 200 jaar slavernij schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Tijdens Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht.
Criminaliteit. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen gebieden, stille straten, wijken of parken zoals buiten het uitgaanscentrum van de hoofdstad Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich in de buurt van het Torarica-hotel.
Ondanks alle verhogingen blijft Suriname qua totale levensonderhoud, goedkoper dan Nederland. De dagelijkse boodschappen en vooral Hollandse producten zijn in Suriname duurder. De oorzaak van de hoge prijzen komt onder andere door het ontbreken van een centrale inkoop en distributie.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek. De Surinaamse kust bestaat uit mangrove, waar vele vogelsoorten leven.
Er wordt in Suriname veel aan sport gedaan. De meest beoefende en populairste vorm is ook in dit land ontegenzeggelijk: voetbal. Dit zowel wat het aantal actieve beoefenaars, als wat de passieve kijkers (krakers) betreft.
Suriname ligt in de tropische klimaatzone en wordt door Köppen ingedeeld in Aw, Am en Af. Respektievelijk een Savanneklimaat, een Moessonklimaat en een tropisch regenwoudklimaat.
Munt eenheid dat in Suriname gebruikt wordt is de Surinaamse Dollars afgekort SRD. In Suriname kunt u ook betalen met valuta, euro's of amerikaanse dollars, zo wisselt u ook want indien u wisselgeld terug moet krijgt u die in SRD.