Veel vlekken op ramen zijn vettig en daarvoor is azijn een goede 'vetverbrander'. Hierdoor gaan de vette vlekken op je ramen makkelijker weg. Toch is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de ramen goed worden schoongewassen met een spons voor je de trekker gaat gebruiken.
Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.
Schoonmaakazijn gebruiken bij het ramenwassen
Dit komt vooral door de methode die gebruikt wordt in combinatie met dit middel. Er worden voor het drogen namelijk vaak kranten en/of doeken gebruikt. Dit neemt veel tijd in beslag en de kans op krassen is heel groot, omdat vuil niet goed van de ramen verwijderd wordt.
Maak een basisoplossing met azijn.
Meng daarvoor een kwart liter water en een kwart liter azijn. Dit mengsel kun je heel goed van tevoren maken zodat je het altijd bij de hand hebt als je de ramen wilt lappen of iets anders wilt schoonmaken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Wat is osmosewater? Osmosewater is water dat vrij is van alle mineralen, virussen, medicijnen, zware metalen, bacteriën, pesticiden en vuildeeltjes. Het is water in zijn puurste vorm. Glazenwassers en schoonmaakbedrijven gebruiken osmosewater omdat de kans op strepen en vuilresten hierdoor kleiner is.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.
Je kunt, als je ja ramen langer schoon wilt houden, ook autoshampoo gebruiken. Het vormt een laagje op je ruiten waardoor de regen er niet op blijft 'plakken'. Je ramen zemen met een scheut natuurazijn in het water zorgt ook voor superschone, streeploze ramen.
Gebruik voor het ramen wassen water met een drupje allesreiniger om de oppervlaktespanning te verlagen. Maak de spons nat en knijp hem daarna bijna droog. Zet bij het wassen van het raam de spons in van onder naar boven, om lekstrepen te voorkomen.
Uit de testresultaten is gebleken dat de Karcher reiniger glasreiniger vensterreiniger voor Window Vac reinigingsmiddel - 500ml - de beste glasreiniger van dit moment is. Dit super goed werkende reinigingsmiddel van Karcher zorgt er voor dat jij je glazen en ramen weer laat stralen als nooit tevoren.
Was je ramen met een ui. Volgens Ella is dat de gouden tip voor het wassen van je ramen. "Je maakt een teiltje lauw water, snijdt twee uien doormidden, gooit ze erin en zemen maar! De sappen van de ui zorgen ervoor dat alle stofjes en vetten het beste van de ramen verdwijnen."
Veeg bij de buitenramen eerst het zand of het stof weg met een zachte borstel of spuit het weg met de tuinslang. Zo voorkom je krassen. Ga dan op dezelfde manier te werk als met de binnenramen. Maak af en toe ook de raamomlijstingen schoon met een speciaal product voor het gebruikte materiaal (pvc, hout, aluminium).
Door de zon wordt het glas namelijk sneller warm en dit zorgt ervoor dat het water en de zeep sneller opdrogen. Hierdoor wordt het heel moeilijk om het zeepwater en de vervuiling van het raam te trekken. Het is dus belangrijk dat het raam direct na het inzetten met de inwasser drooggetrokken wordt.
Microvezeldoek. Volgens Kok is de beste manier om je ramen te lappen met twee microvezeldoeken: een natte en een droge. Eén maak je simpelweg nat door het even onder de kraan te houden, de temperatuur van het water maakt niet uit. Neem het raam met de natte doek af en maak het weer nat als het nodig is.
Maak allereerst een sopje met het water en een scheutje afwasmiddel. Sop hiermee de ramen in en gebruik een spons om de ramen te wassen. Hiermee haal je alvast het ergste vuil weg. Maak vervolgens weer een nieuw sopje en sop de ramen nog een keer.
Alcohol zorgt er voor dat het schoonmaakmiddel verdampt zodat er geen strepen of druppels op het glas achterblijven. Microvezeldoekjes zijn ook erg effectief. Met een microvezeldoekje heb je een streeploos schoon resultaat. Zelfs als je alleen water gebruikt.
De meeste mensen kiezen ervoor twee tot vier keer per jaar de ramen te laten wassen. Vuil van verkeer of een fabriek in de omgeving zorgt voor meer viezigheid op de ramen. Dan kan je de glazenwasser zelfs iedere maand laten langskomen als je dat prettig vindt.
U ziet het tegenwoordig steeds vaker, de glazenwasser die uw ramen wast zonder ladder. In plaats van een ladder maakt hij gebruik van een lange steel met een borstel waarmee hij de ramen wast. Deze methode heet telescopisch glasbewassing.
Dompel de inwasser aan beide kanten onder in de emmer en veeg het overtollige water met de hand van de inwasser terug in de emmer zodat deze niet meer drupt. Begin bovenin met het inzetten van het raam en was het raam van boven naar beneden.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen.