Heb ik een vignet of milieusticker nodig in Denemarken? Ja, maar dat geldt alleen voor voertuigen die op diesel rijden en meer dan 8 zitplaatsen hebben. Zij moeten in de milieuzones voorzien zijn van een milieuvignet (miljømærke of ecolabel). Er zijn milieuzones in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig te drinken.
Koffie, brood en kaas zijn nagenoeg even duur als in België en Nederland. Thee, kaarsen en pijptabak zijn goedkoper dan in Nederland en België. De prijzen van groente variëren en zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.
Enkele typisch Deense gerechten zijn flæskesteg (varkensvlees met zwoerd), gravad laks (gerookte zalm) en smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood). Gerookte paling is één van de Deense delicatessen. De paling wordt ook verwerkt in gerechten zoals de paling-eitaart en gerookte paling in biersaus.
In Denemarken betaal je niet met Euro's, maar met Deense Kronen. Onze Euro's worden meestal niet geaccepteerd, of tegen een ongunstige wisselkoers. Je kunt dus het beste met Deense Kronen betalen. Wil je Deense Kronen meenemen uit Nederland, bestel ze dan ruim op tijd bij je bank.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Denemarken. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service. De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd. Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.
Kledingadvies voor Denemarken
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in 'laagjes' mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Denemarken is er vaak een buitje te verwachten, dus een paraplu of een regenjas is handig.
Je kunt de tol ter plaatse betalen met contant geld of een creditcard of vooraf online een ticket boeken voor snellere doorgang. Het tolstation bevindt zich aan de Zweedse zijde. Het is niet mogelijk om te fietsen of wandelen over de brug.
Het Scandinavische land heeft zijn wegen buiten bebouwde kom beperkt op 80 km/u en zijn snelwegen op 130 km/u, met heel wat stukken aan 110 km/u.
Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Denemarken. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.
Mei, juni, juli, augustus en september
Dit is de beste tijd om naar Denemarken te reizen. Het weer in Denemarken kan in de lente- en zomermaanden net zo wisselend zijn als bij ons in Nederland: u kunt prachtig zonnig warm weer hebben, maar het kan ook regenen en de temperaturen kunnen laag zijn.
Geld opnemen in Denemarken
Geld opnemen met je betaalpas is bijna altijd iets duurder. De banken brengen naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening. ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen alleen vaste kosten per opname (€2,25) en geen koersopslag.
Bij de Deense grens zijn grenscontroles en normaal gesproken dien je daar, wanneer je in het bezit bent van de Nederlandse of Belgische nationaliteit, een geldig identiteitsbewijs of geldig paspoort te kunnen tonen.
In Nederland krijgen we signalen dat de fooien minder worden, zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "Volgens medewerkers komt dit door de digitalisering van het betalingsverkeer, zoals pinnen. Ook komt het steeds vaker voor dat er arrangementen worden geboekt die vooraf worden afgerekend."
Elektriciteit in Denemarken
In Denemarken kennen ze een netspanning van 230 volt, net als wij in Nederland gebruiken. De frequentie is net als in Nederland 50 Hz. Je kan hiermee dus al je apparatuur ook in Denemarken gebruiken. De stopcontacten die hier gebruikt worden zijn van type C, F, E en K.
Temperatuur in Denemarken
Denemarken heeft een gemiddelde zomertemperatuur rond de 20˚C en een gemiddelde temperatuur (jaarrond) van 11˚C. Statistisch gezien zijn januari en februari de koudste maanden met een gemiddelde temperatuur van 2˚C en juli en augustus zijn de warmste maanden, met 20.5˚C.
Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Het Deense ontbijt lijkt erg op het Nederlandse. Het bestaat uit broodjes, belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, een lekker eitje en jam. De Denen houden van zoetigheid. Dus zoet beleg is erg welkom bij het Deense ontbijt.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.