De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.
Je kan op eender welk moment van contract veranderen.Het enige waar je rekening mee dient te houden, is een opzegtermijn van 4 weken.
Over het algemeen gebeurt dit binnen twee tot vier weken. Je nieuwe leverancier regelt je overstap met je oude leverancier en je netbeheerder. Wanneer je nieuwe contract aansluit op een lopend contract, duurt de overstap langer. Dat hangt ook af van de einddatum van je huidige contract.
U mag als gezin of kmo op eender welk moment een nieuw energiecontract afsluiten met een nieuwe leverancier.
De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.
In 2022 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Opzeggen kan, maar er geldt vaak een opzegtermijn van 30 dagen. Daarnaast mag een energieleverancier u om een opzegvergoeding vragen. De hoogte van de opzegvergoeding heeft een wettelijk maximum en hangt af van de duur van uw contract.
Hebt u een contract met variabele tarieven? Of dynamische tarieven? Ook dan betaalt u geen opzegvergoeding. De opzegtermijn is altijd 30 dagen.
Het zijn vooral de explosief gestegen energieprijzen waardoor overstappen momenteel risicovol is. Die zijn ongeveer zes keer zo hoog als in april van dit jaar. 'De prijzen in de energiemarkt vertonen heel veel grilligheid op dit moment', zegt Ben Woldring van prijsvergelijker gaslicht.com.
Verwachting energieprijzen 2023
Het meest waarschijnlijke scenario voor 2023 is dat energieprijzen verder dalen ten opzichte van 2022. De kale gasprijs op de beurs zal fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd en maandelijks opzegbaar. Bij een variabel energiecontract horen ook variabele energietarieven.
Wil je veranderen van energieleverancier? Sinds de vrijmaking van de energiemarkt kan elke consument vrij veranderen van elektriciteits- en/of gasleverancier. De opzegging kan op elk moment van het jaar en het kost je weinig moeite.
Een variabel contract heeft geen vaste looptijd. Je kunt het daarom altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.
Als u overstapt van energieleverancier hoeft u het energiecontract bij de huidige leverancier niet zelf op te zeggen.Dat doet uw nieuwe leverancier voor u. Hierdoor zit u nooit zonder gas of stroom.
Bij de duurste energieleverancier (Eneco) ligt het tarief in het modelcontract bijvoorbeeld nog op 3,064 euro per m3. Terwijl je bij Budget Energie voor hetzelfde gas ruim de helft minder betaalt: 1,391 euro per m3.
Uiteindelijk vroegen zeven energiebedrijven faillissement aan. Welkom Energie, Anode Energie, Enstroga, Allure Energie, SEPA Green, Naked Energy en FENOR Energie gingen bankroet. Op Allure Energie na waren de extreem hoge energietarieven de oorzaak van de faillissementsaanvraag.
Bij ANWB Energie berekenen we onze inkoopprijs van 100% gecertificeerde Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas 1-op-1 aan jou door. Je betaalt dus altijd een eerlijke prijs voor je energie en -afgaande op de tarieven van de afgelopen vijf jaar- ben je daarmee over de jaren ook nog eens flink goedkoper uit.
Reden voor de verhoging zijn de hoge energieprijzen van de afgelopen maanden. Zo lag de gasprijs op de groothandelsmarkt in augustus nog op omgerekend 3,50 euro per m3. Vanwege de inkoopstrategie is gas een stuk duurder ingekocht. Dat wordt doorgerekend aan de consument.
Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 meerdere elektriciteitsleveranciers tegelijk op een aansluiting contracteren. Een consument kan bijvoorbeeld een andere leverancier kiezen voor de laadpaal van zijn elektrische auto dan voor de stroomvoorziening thuis.
Bij een gemiddeld energieverbruik (2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas) betaalt een huishouden komend jaar iets meer dan 224 euro per maand, blijkt uit berekeningen van deze site. Totaal stroom en gas: € 2.693,90 in 2023.