Wanneer de golf in ondieper water komt en de kustgebieden bereikt, neemt de golfhoogte zeer sterk toe. Dit kan leiden tot grote overstromingen met alle gevolgen van dien. Door het bijdraaien van de golf naar de ondiepten toe, kunnen ook gebieden aan de lijzijde zwaar getroffen worden. Tsunami's zijn niet te voorkomen.
Doordat langs de randen van de Grote Oceaan en de Indische Oceaan veelvuldig aard- en zeebevingen voorkomen zien we hier de meeste tsunami's. In de Atlantische Oceaan komen dit soort zeer zware zeebevingen niet voor en ook aan de zuidelijke Noordzeekust is de kans op tsunami's heel gering.
De kans dat Nederland getroffen wordt door een tsunami is uiterst klein. Een zware aardbeving in de Noordzee is zeer onwaarschijnlijk. Mocht die toch plaatsvinden dan is de Noordzee te ondiep om een hoge tsunami te laten ontstaan. Waarschijnlijk is een halve meter het maximum.
Tsunami's komen het meest voor rondom de Grote Oceaan, omdat langs alle randen van deze oceaan door platentektoniek veelvuldig aardbevingen plaatsvinden.
Een sterke aardbeving is ook een waarschuwing dat er misschien een tsunami op komst kan zijn. En als de zee zich terug trekt, betekent dit dat er een grote golf aan komt. Veel mensen werden verrast door het water omdat ze niet wisten wat een tsunami was. Behalve een waarschuwingssysteem is dus ook voorlichting nodig.
Twee: tsunami's komen in Nederland niet voor. De Noordzee is te ondiep. Dat constateerde Rijkswaterstaat namelijk in 1993. Lees het rapport 'Tsunami-golven in het Noordzeegebied.
Langs de Nederlandse (zuid)westkust worden in de vroege ochtend van 29 mei 2017 plotseling enkele opvallend hoge golven waargenomen. Het betrof een meteo-tsunami, een vloedgolf opgewekt door een weerkundig verschijnsel.
De golf verplaatst zich met een snelheid die bij benadering kan worden berekend door de wortel te nemen van het product van de valversnelling en de diepte van de oceaan ter plaatse. Voor een oceaan van 5 kilometer diep is dat dus een snelheid van 220 meter per seconde of 800 kilometer per uur.
Tijdens een tsunami:
Ga onmiddellijk naar het binnenland of zoek een veilige plek in de hoogte op. Als u in een boot op zee bent, blijf weg van het strand en uit ondiep water. Als u dichtbij de kust bent, ga naar het vasteland en naar een veilig gebied.
Tsunami's zijn eigenlijk hele hoge golven die gehele kustgebieden volledig kunnen verwoesten. De bekendste en een van de schadelijkste tsunami's was die van Indonesië in 2004, waar 230.000 mensen overleden zijn door de golf en nog eens 2,5 miljoen mensen hun huis voor goed moesten verlaten.
De meeste tsunami's komen voor langs de kusten van de Stille Oceaan waar veel aardplaten tegen elkaar botsen en zware aardbevingen veroorzaken. Het ontstaan van een tsunami door een zeebeving.
Een kleine tsunami van naar schatting 50 cm hoog bereikte de kust van Japan zonder enige schade aan te richten.
Hoewel de herdenkingen vandaag voornamelijk in de getroffen landen worden gehouden, wordt de pijn van de ramp nog dagelijks gevoeld over de hele wereld. Bij de tsunami kwamen in totaal zo'n 2000 toeristen om het leven. Van hen waren er zeker 36 afkomstig uit Nederland.
Een zeebeving kan wel leiden tot een kleine tsunami, die tussen Schotland en Noorwegen de Noordzee binnen kan trekken, maar die zal in de ondiepe zuidelijke Noordzee door bodemwrijving aanzienlijk afzwakken en al op tientallen kilometers uit de kust breken.
Een tsunami is een grote schokgolf die in kustgebieden enorme verwoestingen kan aanrichten. Het woord tsunami komt uit het Japans, en is samengesteld uit tsu (haven) en nami (golf). In het Nederlands betekent tsunami dus havengolf. Het is de benaming voor een abnormaal hoge golf die de rede (kust of haven) bereikt.
- De vermoedelijke eerste: 6000 à 6200 v. Chr. De eerste tsunami waarvan sporen zijn teruggevonden, sloeg toe aan de oostkust van Schotland, zuidwest-Noorwegen en op de Shetland-eilanden. Oorzaak was een onderzeese aardverschuiving in het Storegga-gebied, 100 kilometer uit de kust van zuidwest-Noorwegen.
De hoogste tsunami ooit geregistreerd kwam 64 m boven de zeespiegel uit. Hij trof in 1737 het schiereiland Kamtsjatka aan de oostkust van Siberië. Ter vergelijking: De tsunami die op 26 december 2004 meer dan 150.000 mensen doodde, was 30 meter hoog.
Op 22 december 2018 vond een tsunami plaatst in de Straat van Soenda tussen de Indonesische eilanden Java en Sumatra, mogelijk als gevolg van uitbarsting van de Anak Krakatau-vulkaan. De kustgebieden van de provincies Lampung en Banten werden getroffen, waar honderden doden en gewonden vielen.
De grootste uitbarsting die ooit beschreven is, was die van de Indonesische vulkaan Tambora in 1815. Niet alleen de uitbarsting was enorm, ook de gevolgen waren wereldwijd merkbaar. Grote vulkaanuitbarstingen hebben vaak wereldwijde invloed. Dat gold ook voor de vulkaan in Tonga die in januari 2022 uitbarstte.
Tsunami's hebben een veel grotere periode (in de orde van een kwartier à een half uur) en een veel grotere lengte (de tsunami van 26 december 2004 had golflengten in de grootte-orde van ongeveer 150 kilometer). Als windgolven de kust naderen en in ondieper water komen, worden ze – net als tsunami's – hoger.
Op volle zee is een tsunami nauwelijks waarneembaar, want vanwege zijn golflengte van enkele honderden kilometers is de golf zelden meer dan een halve meter hoog. Met ongeveer 1000 km/h raast de vloedgolf op het land af.
Een tsunami kan ontstaan als gevolg van een aardbeving op zee.Tegen de kracht waarmee zo'n golf zich vervolgens op het land gooit is geen duin of deltawerk bestand. Tsunami is de combinatie van de Japanse woorden voor 'haven' ('tsu') en 'golf' ('nami'): Een tsunami is dus een hoge havengolf.
Tsunami's zijn in de diepe oceaan vaak niet meer dan een meter hoog en worden er daardoor niet of nauwelijks opgemerkt; in ondiepe kustwateren neemt de golfhoogte sterk toe.
Puzzelomschrijvingen van tsunami:
Vloedgolf. Vloedgolf als gevolg van onderzeese aardbevingen. Vloedgolf uit de zee die de kuststrook onverwacht overspoelt. Zeebeving.