In Zweden gaan ze wat ontbijt betreft graag voor smörgås: open boterhammen met verschillende soorten beleg en knäckebröd. Ook verschillende soorten pap zijn er populair: niet alleen havermout maar ook pap gemaakt van andere granen staan hier vaak op het menu.
De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijk voedsel. Het hoofdingrediënt van een Zweeds gerecht is voornamelijk wild: rendier, vis of eland. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld.
Enkele voorbeelden van deze klassieke Zweedse gerechten zijn: 'isterband' (gerookte varkensworstjes geserveerd met crème dille-aardappelen), 'rotmos och fläsk' (wortelgroentepuree en varkensworst) en 'ärtsoppa' (Zweedse gele erwtensoep, meestal vergezeld van pannenkoeken), een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood.Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
De bekendste Zweedse specialiteit is bränvinn, een sterke drank gestookt van graan en aardappels, waarvan wodka de bekendste variant is. Wanneer de drank met kruiden op smaak gebracht wordt, heet het aquavit. Lager is de meest gebruikte biersoort en wordt in de horeca vaak als een stor stark geserveerd.
De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de “hovedrett“. Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds. Vaak eten ze rond 9u nog een klein hapje.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
Een fika is een moment waarop mensen samenkomen om koffie te drinken, gebak te eten en bij te praten. In Zweden is de traditie ingeburgerd op de werkvloer: werknemers van verschillende niveaus komen er elke dag samen om een of meer fika's te nemen.
In Zweden neemt men uitgebreid de tijd voor een lunch. Over het algemeen serveren restaurants de “dagens lunch” (of “dagens”) tussen 11.00 en 14.00 uur.
Scandinaviërs leggen terecht het leeuwendeel van hun bord vol plantaardige eiwitten zoals granen, peulvruchten, sojaproducten en noten. Die zijn veel duurzamer dan dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Want die eisen hun tol van het milieu.
De Zweden kopen vooral groenten en fruit, maar ook vlees, brood, vis, kaas en boter zijn in Noorwegen goedkoper. Bloemkool bijvoorbeeld is in Zweden 80 procent duurder dan een jaar geleden. Boter en suiker zijn bijna 50 procent duurder.
En in ditzelfde rijtje, past ook het volgende feitje: Zweden is een bijzonder gezond land. Het hoge percentage gezonde mensen heeft voor een deel te maken met het vele fietsen en wandelen dat de bevolking doet én de overheerlijke, verse vis die je er kunt krijgen.
Wanneer je bijvoorbeeld lekker uit eten wilt gaan kost een gemiddeld driegangen diner met een glas wijn tussen de €25 en €50 per persoon. Dit is dan ook vergelijkbaar met de prijzen in Nederland.
Sommige daarvan zijn in de late middeleeuwen in het Zweeds terechtgekomen dankzij handelscontacten: het Nederduits, dat sterk op het Nederlands lijkt, was destijds de handelstaal in de Hanzesteden. Vooral aan het begin van de 17de eeuw was de Nederlandse invloed op het Zweeds groot.
Om alcoholische dranken te kopen (enkel mogelijk in “Systembolaget” winkels) moet men ten minste 20 jaar oud zijn. Rijden onder invloed van alcohol wordt in Zweden streng bestraft.
Deze tarwekorrel zitten boordevol vitamines (B1, B2, B6 en E) en is daarom zeer gezond voor de dagelijkse voeding. Zweeds wit bevat ook rogge waar veel ijzer en calcium in zit.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau maar sommige dingen zijn in Zweden duurder, zoals kleding en alcohol. Alcohol met een alcoholpercentage hoger dan 3,5% mag niet overal verkocht worden.